hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 10. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 3. listopada 2008.

Željko Markota vs Đurica Drobac

03.10.2012.

Zahtjev Željka Markote za ispitivanje objektivnosti novinara i urednika Đurice Dropca u prilogu o Otoku znanja u Dnevniku HTV-a  9. ožujka 2008.

 

Zaključak: Pritužba je neosnovana jer je Đurica Drobac postupio objektivno i omogućio objema stranama da iznesu svoje viđenje problema.

 

Obrazloženje: Željko Markota, jedan od osnivača i zamjenik predsjednika Upravnog vijeća ustanove Otok znanja, zatražio je ispitivanje objektivnosti Đurice Dropca, jer da je objavio prilog bez mišljenja Željka Markote. Prilaže dopise od 9. ožujka (18.22) Dnevniku, uredniku Dropcu i desku HRT-a, zatim pismo poslano  19. ožujka Programskom vijeću HRT-a u kojemu tvrdi da je prilog prikazan na njegovu štetu a u korist člana Programskog vijeća HRT Siniše Grgića,  požurnicu Programskom vijeću HRT-a poslanu 8. rujna. Istoga dana obratio se i  Vijeću časti HND-a.

Iz očitovanja Đurice Dropca vidi se da je dva dana nakon Grgića i Lauca konferenciju za tisak održao i Markota, a da je njegovo   viđenje slučaja obrađeno u Dnevniku na isti način kao i ono druge dvojice ranije. Time je Markota dobio prigodu da iznese  svoje viđenje slučaja u istom terminu i na isti način kao druga dva člana ustanove, pa je njegovo obraćanje Vijeću časti postalo neosnovano. Đurica  Drobac postupio je profesionalno, a Markota je propustio obavijestiti Vijeće časti o toj, za ovaj spor, važnoj činjenici.

Povratak

AKTUALNO