hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 4. lipnja 2013.

Steve Marić (po odvjetniku Vasiljku Vukoju) vs Ivica Granić

22.08.2013.

Zahtjev Steve Marića (po odvjetniku Vasiljku Vukoju) za pokretanjem postupka protiv Ivice Granića, glavnog urednika portala www.portaloko.hr, autora teksta „Nakon referendumskog debakla, Capora instalirali za šefa dubrovačke ljevice“, i to zbog vrijeđana komentatora njegova teksta.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno zaključuje da nije nadležno za ovaj predmet, jer je riječ o privatnoj prepisci, ali upozorava da novinar mora voditi računa o dignitetu profesije i onda kad piše na zatvorenim odnosno privatnim mrežama.

 

Obrazloženje: U ime Steve Marića odvjetnik Vasiljko Vukoja, prijavljuje Novinarskom vijeću časti Ivicu Granića, glavnog urednika portala www.portaloko.hr, autora teksta „Nakon referendumskog debakla, Capora instalirali za šefa dubrovačke ljevice“, zbog vrijeđanja „po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi i izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje“ u privatnom pretincu (inboxu) na Facebooku, nakon Marićeva komentara na toj društvenoj mreži, vezanog uz spomenuti Granićev tekst u kojem ovaj piše o organizatorima referenduma protiv golfa na Srđu.

Ivica Granić potvrđuje konverzaciju s Marićem, iako tvrdi da je riječ o „virtualnom Mariću“, odnosno o lažnom profilu na Facebooku. Naglašava također da je riječ o privatnoj prepisci, brani se od optužbi za vrijeđanje po nacionalnoj osnovi te navodi da je rečeni Marić počinio kazneno djelo iznijevši u javnost njegove privatne poruke, obrisavši pritom svoje.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da ona sadrži nekoliko benignih Granićevih komentara na Facebooku te uistinu neprimjerene privatne poruke kojima Granić vrijeđa Marića na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Budući da je riječ o privatnoj prepisci, u inboxu, vidljivoj samo Mariću i Graniću, a ne javno objavljenom novinskom tekstu, Novinarsko se vijeće časti ne smatra nadležnim u ovom predmetu, iako je jedan njezin sudionik novinar. Novinarsko vijeće časti ipak smatra da novinar u svakoj situaciji mora biti svjestan svoje odgovornosti i digniteta novinarske profesije. Također, Novinarsko vijeće časti osuđuje svaki govor mržnje.

 

Povratak

AKTUALNO