hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 4. lipnja 2013.

Pravobraniteljica za djecu vs Antonija Nazor, Zrinka Ferina

22.08.2013.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanjem postupka protiv novinarke Antonije Nazor, autorice teksta „Hoće li na kraju ispaštati dijete?“ objavljenog u tjedniku Story 27. veljače 2013. godine, zbog povrede prava i interesa djece.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti jednoglasno izriče opomenu novinarki Antoniji Nazor i glavnoj urednici Zrinki Ferini.

 

Obrazloženje: Novinarsko vijeće časti slaže se s ocjenom Pravobraniteljice za djecu da je ovim člankom tjednik Story povrijedio prava djeteta prema člancima 3. i 6. UN-ove Konvencije o pravima djeteta, zatim članak 16. Zakona o medijima te Kodeks časti hrvatskih novinara. Već sam naslov članka, i to na naslovnici lista, „Hoće li na kraju ispaštati dijete“, djeluje senzacionalistički i upućuje na to da se o temi u kojoj su akteri odrasli, manipulira osjećajima djeteta. To, što je na jednoj slici djetetu prekriveno lice, ne znači ništa, jer su uz to objavljene fotografije „iz arhive“, iz vremena kad je dijete bilo malo i na slikama se igralo sa svojim roditeljima, „Kad su svi bili sretni“. Nema nikakvog opravdanja da se u ime javnoga interesa krše prava djeteta i na taj ga se način stigmatizira u situaciji u kojoj mu je i inače teško.

Povratak

AKTUALNO