hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 13. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 4. lipnja 2013.

Milan Košuta vs Jagoda Zamoda

22.08.2013.

Zahtjev Milana Košute za pokretanjem postupka protiv Jagode Zamode zbog njena teksta „Ana Vaništa Košuta Nesretna žena doktora za sreću“ objavljenog u Gloriji 7. ožujka 2013. godine.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti jednoglasno ocjenjuje da novinarka nije povrijedila Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Milan Košuta ne žali se na sadržaj objavljenoga teksta odnosno njegove izjave, nego tvrdi da ga je novinarka obmanula i da je postupila nečasno jer ga nije obavijestila da će njegova izjava biti objavljena u okviru intervjua s njegovom bivšom suprugom. Toga je postao svjestan tek naknadno, makar je, kaže, iz pitanja koja mu je postavila, „naslutio da je zapravo intervju s bivšom suprugom već obavljen i spreman za objavljivanje“.

U pismu koje je u ime Jagode Zamode napisala odvjetnica Tamara Sardelić, dokazuje se prepiskom da je Milan Košuta znao u koju je svrhu zatražena njegova izjava te da nije obmanut, kako tvrdi. On je autorizirao izjavu, novinarka je uvrstila njegove primjedbe i nakon autorizacije i jasno mu je dala do znanja da se i s njim može napraviti intervju, ako to želi.

U kratkoj je raspravi rečeno kako privatni život ne treba povlačiti po novinama, no s obzirom na to da je prijavitelj ugledni psihijatar/psihoterapeut koji daje savjete o braku, kako sačuvati brak, pa čak i objavljuje knjige na tu temu, a istodobno ne može spasiti vlastiti brak, može se razumjeti interes javnosti. Pritom je njegova izjava prenesena korektno.

 

Povratak

AKTUALNO