hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 15. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. travnja 2005.

Društvo Potrošač vs Mark Cigoj

25.01.2013.

Zahtjev Društva Potrošač za pokretanje postupka protiv novinara Marka Cigoja    zbog teksta objavljenog u Globusu 28. siječnja 2005. pod naslovom „Bivši major    JNA tuži T-HT“

 

Zaključak: Mark Cigoj prekršio je Kodeks časti hrvatskih novinara jer je napisao tekst koji se temelji na neistinama (članak 4.) a uz to ugrožava osobu o kojoj piše (članak 16.) te mu se izriče opomena opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Mark Cigoj prekršio je Kodeks časti hrvatskih novinara jer je napisao tekst koji se temelji na neistinama a uz to ugrožava osobu o kojoj piše. Oprema teksta zaista je najsličnija pozivu na linč osobe (Nadnaslov: „Na čelu Udruge Potrošač bivši je pomoćnik ratnog zločinca Ratka Mladića , naslov: „Bivši major JNA tuži T-HT). Naslov samo nastavlja namjeru iznesenu u nadnaslovu a to je ne samo diskreditacija, nego, zaista, poziv na linč Ilije Rkmana. Neistinito se, naime, tvrdi da je Ilija Rkman bio pomoćnik ratnog zločinca Ratka Mladića. Biti «bivši major JNA», a još biti u mirovini, sasvim je legalno.

Povratak

AKTUALNO