hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 16. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 22. svibnja 2009.

Milanka Grenjo vs Ružica Cigler

02.10.2012.

Pismo Milanke Grenjo o tekstu-reagiranju Ružice Cigler, zastupnice čitatelja Večernjeg lista, "Nije bilo namjere naštetiti obitelji Grenjo", objavljenom 26. ožujka 2009.

 

 Zaključak: Ružici Cigler izriče se opomena

 

Obrazloženje: Tekst Ružice Cigler izazvao je nezadovoljstvo Milanke Grenjo zbog toga što njezin demanti na ranije objavljeni tekst Zdravka Bičaka "Alfred Grenjo ubio se u Austriji" nije prenesen u cijelosti, odnosno zato što je  u tekstu Ružice Cigler izostala javna isprika i objava kazne što ju je Vijeće časti izreklo novinaru Bičaku. (On je bio autor teksta "Alfred Grenjo ubio se u Austriji", objavljenoga u Večernjem listu od 15. travnja 2008., u kojemu je jedina točna informacija ta, da je  Alfred Grenjo nestao. Autoru teksta Vijeće časti izreklo je opomenu  koju je Središnji odbor promijenio u težu opomenu).

Pod egidom Reagiranje Večernji list objavio je tekst "Nije bilo namjere naštetiti obitelji Grenjo", koji je trebao imati funkciju isprike, ali se  uredništvo nije ispričalo eksplicitno. Vijeće smatra kako je to u ovakvoj situaciji trebalo učiniti. Ružica Cigler ustrajala je na minoriziranju propusta novinara i redakcije odnosno kršenja Kodeksa. Štoviše, izbjegavanjem javne isprike i ona je prekršila Kodeks.

 

Povratak

AKTUALNO