hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 16. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. listopada 2013. godine

Hrvatski liječnički zbor vs mediji

03.12.2013.

Pismo Hrvatskog liječničkog zbora o stigmatizaciji psihijatarskih bolnica.

 

Zaključak

Kodeks časti hrvatskih novinara u ovom slučaju nije prekršen.

 

Obrazloženje: Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju upozorili su HND na stigmatizirajuće korištenje termina povezanih sa psihijatrijom. Povod je naslovnica Jutarnjeg lista od 29. srpnja .2013. na kojoj piše: „ Slobodna! I nikad jača. Nakon 24 dana ludnice sve mogu preživjeti!“

Dvije organizacije smatraju kako se izrazom ludnica stigmatizira psihijatrija i psihičke bolesti, što je onda prepreka u uspješnom liječenju bolesnika. Zbog takvih izraza u medijima,  tvrde, mnogi oboljeli ni ne traže pomoć, mnogi ga odgađaju ili napuštaju. Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju traži od HND-a da razmotri korištenje ispravnog nazivlja za ustanove u kojima se liječe oboljeli od psihičkih bolesti.

U konkretnom slučaju prijavitelju je sporna samo jedna riječ na naslovnici, budući da se u cijelom tekstu Drage Hedla, na koji se naslov odnosi, upotrebljavaju izrazi: psihijatrijska ustanova, psihijatrijska klinika, psihijatrija. Međutim i izraz „ludnica“, prema konzultiranim rječnicima, u hrvatskom jeziku znači bolnica za liječenje psihičkih poremećaja, što ustanove u kojima je boravila osoba o kojoj se u tekstu i naslovu piše, nedvojbeno jesu. Uz to značenje riječi ludnica, u rječnicima se nalazi i objašnjenje njezina prenesenoga značenja: bezumlje, nered, kaos. Te bi riječi u potpunosti mogle opisati ono što je Z. K., prema vlastitom kazivanju, tih dana prolazila, a što u tekstu i obrazlaže. Također, naslov je pisan u prvom licu i nije stav novinara ili urednika nego prenesena izjava osobe čiju ispovijest novine donose. Zbog sva ta tri razloga u ovom slučaju nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara, kako to tvrdi Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju.

Unatoč tome HND u potpunosti podržava stav društva  o potrebi destigmatizacije psihijatrije i psihičkih bolesnika u medijima te potrebi da se prema svim ljudima odnosi dostojanstveno i bez ponižavanja.

Povratak

AKTUALNO