hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. studenog 2013.

Ruža Soldo vs Goran Ogurlić, Marijana Zrinjski

09.01.2014.

Zahtjev Ruže Soldo za pokretanje postupka protiv Gorana Ogurlića, glavnog urednika Večernjeg lista, i Marijane Zrinjski, autorice teksta „Novi detalji u dugotrajnoj borbi za ostavštinu liječnika iz Njemačke“, objavljenoga 13. svibnja 2013.

 

Zaključak: Novinarsko vijeće časti izriče težu opomenu glavnom uredniku Večernjeg lista Goranu Ogurliću i autorici teksta Marijani Zrinjski.

 

Obrazloženje: Nakon što je Novinarsko vijeće časti zbog tekstova objavljenih u Večernjem listu (23. prosinca 2011. i 6. veljače 2012.) “Nećaci: Udala se za bolesnog ujaka da mu otme imovinu“, i „Sumnjiva udovica - čeka se presuda: je li riječ o braku ili prijevari“, izreklo opomenu glavnom uredniku Goranu Ogurliću jer je prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara po članku 29. i 30. te novinarki Marijani Zrinjski koja je prekršila odredbe članka 6., 14. i 17., ponovo je, 13. svibnja 2013., objavljen članak na tu temu, „Novi detalji u dugotrajnoj borbi za ostavštinu liječnika iz Njemačke“. Iako se to tvrdi u naslovu, članak ne donosi ništa novo, nego je sažetak dvaju prethodnih članaka, zbog kojih su novinarki i uredniku izrečene opomene. Na to se Ruža Soldo ponovno obratila NVČ-u, naglašavajući da je novinarku Zrinjski uputila da sve informacije traži od odvjetnice, ali da to ona nije učinila nego je ponovno iznijela neprovjerene i netočne informacije, blateći njenu osobnu čast. Ovog puta novinarka Zrinjski očitovala se NVČ-u, tvrdeći da se cijeli tekst temelji na dokumentaciji koju može potkrijepiti. Opravdanje za svoju priču traži u tome što su je navodno objavile austrijske novine te jedne dnevne novine u Hrvatskoj, prije nekoliko godina. Što se tiče dokumentacije, Ruža Soldo je NVČ-u dostavila presude Općinskog suda u Županji i Županijskog suda u Vukovaru, kojima je oslobođena krivnje. Navodi također da je njena odvjetnica primjerke ovih presuda uručila i novinarki Zrinjski i glavnom uredniku Ogurliću.

 

Protiv ovog zaključka tužena Marijana Zrinjski podnijela je žalbu Središnjem odboru HND-a.

Protiv ovog zaključka tužitelica Ruža Soldo podnijela je žalbu Središnjem odboru HND-a

 

 

Povratak

AKTUALNO