hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 25. siječnja 2010.

Udruga Izazov vs Danislav Šegota

27.09.2012.

Zahtjev udruge Izazov za pokretanje postupka protiv Danislava Šegote zbog teksta "Krv ubojice Zaradića testira se na HIV", objavljenoga 28. svibnja 2009. u Crnoj  kronici Jutarnjeg lista.

 

Zaključak: Vijeće zaključuje kako Kodeks nije prekršen.

 

Obrazloženje:  Izazov, Udruga za promicanje prava i socijalizaciju djece i mladih oboljelih od HIV-a prijavila je Danisalava Šegotu, urednika Crne kronike Jutarnjeg list zbog toga što je u tekstu "Krv ubojice Zaraića testira se na HIV" objavljeno  da je  istražni sudac naložio provjeru ubojice i samoubojice na moguću prisutnost HIV-a. Izazov podsjeća kako je  iznošenje detalja o nečijoj bolesti kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara te upozorava da se na taj način dodatno produbljuje tragedija (trostruko ubojstvo i samoubojstvo) koja je sama po sebi potresla obitelj Zaradićevih i njihove poznanike, ali i širu javnost. Prema  mišljenju Izazova, irelevantno je je li ubojica bio ili nije bio zaražen  HIV-om.

Kodeks doista zabranjuje iznošenje u javnost detalja nečije bolesti, ali  Vijeće ocjenjuje kako je u ovom slučaju novinar  samo izvijestio o potezu istražitelja koji su rasvjetljavali tragediju. To se može usporediti s rezultatima psihijatrijskih vještačenja koji se u sudskim izvještajima iznose u javnost, jer su dio sudskoga postupka. Uz to, utvrđeno je da članak nije objavljen u Jutarnjem listu nego u Slobodnoj Dalmaciji.

Povratak

AKTUALNO