hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 22. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 26. veljače 2010.

Ante Gulin vs Novi list

27.09.2012.

Zahtjev Ante Gulina za objavu demantija u Novom listu zbog teksta „Razdor u XVI. gimnaziji“ objavljenog  9. listopada 2009. s obrazloženjem da je izložen javnom linču.

 

Zaključak: Nema razloga za donošenje mjere protiv Novog lista, jer je na njegovim stranicama objavljen demanti ravnatelja XVI. gimnazije Gulina.

 

Obrazloženje: Radi se o jednom od tri članka koji je u nizu o „XVI. gimnaziji“ objavio Novi list, a zahtjev za demanti odnosi se na drugi, u kojem je objavljena izjava ravnatelja Ante Gulina. Članci iznose probleme zbog kojih su zaposlenici škole podnijeli više prijava Prosvjetnoj inspekciji zbog umanjenja njihovih ustavnih i zakonskih prava i zbog kojih su zaposlenici konfrontirani u dvije skupine. U člancima se navode i neusklađene izjave nadležnih tijela: izjava višeg prosvjetnog inspektora Krešimira Topića o povredi zakona i Ustava, dok načelnik inspekcije Franjo Mandić ističe da je nadzor u tijeku te da će po okončanju moći dati izjavu. U članku uvelike pretežu dijelovi teksta u kojima se optužuje Gimnazija, dok su izjave Gulina ili navodi činjenica koje idu u njegovu obranu, zastupljeni na znatno manje prostora.

U zahtjevu ravnatelja Gulina za demanti od neposrednih činjenica koje su vezane za ovaj slučaj nalazi se samo podatak da je Školski odbor stao iza Gulina, ali se ne navode argumenti Odbora. U demantiju nije dat odgovor na osnovni problem koji je bio povod pisanju o školi, a to je omogućavanje učenici da pohađa treći i četvrti razred a da nije prošla drugi. Novi list objavio je demanti ravnatelja Gulina u rubrici Reagiranja 21. listopada 2010., pa je time ispunjen zahtjev zbog kojeg je slučaj došao do NVČ-a.

Povratak

AKTUALNO