hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 13. veljače 2006.

Udruga Zeleni za Zagreb vs Hloverka Novak Srzić

04.01.2013.

Zahtjev udruge Zeleni za Zagreb za pokretanje postupka protiv urednice Hloverke Novak Srzić zbog kršenja Kodeksa u emisiji HTV-a Otvoreno od 4. siječnja 2006. godine.

 

Zaključak: Hloverka Novak Srzić, urednica emisije HTV-a «Otvoreno», emitirane 4. siječnja 2006. godine,  prekršila je članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji novinaru dopušta da, kao i svaki građanin, ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažiranje, ali  traži od njega da poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, kao jedan od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima. Zbog kršenja ovoga članka izriče joj se opomena, opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Emisija «Otvoreno», emitirana na HTV-u 4. siječnja 2006. godine, klasičan je primjer pristranog, nekorektnog  i neprofesionalnog vođenja. Urednica Hloverka Novak Srzić nije poštivala članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji od novinara traži profesionalnu distancu, već se otvoreno stavila na jednu stranu na što su u svome zahtjevu za pokretanje postupka upozorili iz udruge «Zeleni za Zagreb». Točno je i da je referendumsko pitanje u ovoj emisiji bilo tendenciozno, te da su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i civilnog sektora iz udruge «Zelena akcija» dobili vrlo malo mogućnosti za obranu svojih stavova. Novinarsko vijeće časti smatra da je Hloverka Novak Srzić mogla izbjeći ovakve ocjene vođenja ove emisije da je na njenom početku spomenula mogućnost da je u sukobu interesa. No, kako to nije učinila, zaključak je Vijeća časti da je prekršila članak 3. Kodeksa časti hrvatskih novinara te joj se izriče opomena, opisana u članku 7. pod b) Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO