hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. Sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. rujna 2014.

Anto Vidović vs Viktor Vresnik, glavni urednik Jurarnjeg lista

18.11.2014.

Anto Vidović vs Viktor Vresnik, glavni urednik Jurarnjeg lista

 Zahtjev Ante Vidovića za pokretanje postupka protiv Viktora Vresnika, glavnoga urednika Jutarnjeg lista, zbog neobjavljivanja ispravka po sudskoj presudi.

Viktor Vresnik odgovorio je da je presuda objavljena u listu 9. travnja 2014. godine.

Ante Vidović dopunjava da ispravak jest objavljen, ali ne na istom mjestu i sa zakašnjenjem od 20 dana.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 Zaključak

Glavnom uredniku Viktoru Vresniku jednoglasno se izriče opomena uz upozorenje da ispravke treba tiskati u skladu sa Zakonom o medijima i Kodeksom časti hrvatskih novinara, odnosno na istom ili jednakovrijednom mjestu te istovjetnom grafičkom opremom.

 Obrazloženje: Anto Vidović je, tražeći objavu ispravka, tužio tadašnjeg glavnoga urednika Tomislava Wrussa još krajem 2005. Općinski građanski sud u Zagrebu još je 2012. naložio tadašnjem glavnom uredniku Mladenu Plešeu da objavi ispravak no Jutarnji list žalio se drugostupanjskom sudu. Konačno, Županijski sud u Zagrebu potvrdio je 2013. presudu Općinskog suda pa je na temelju te odluke Županijskog suda ispravak tiskan u Jutarnjem listu od 9. travnja 2014.

Novinarsko vijeće časti izriče opomenu glavnom uredniku Jutarnjeg lista zato što je bila riječ o zaista teškim optužbama. Sporni tekst imao je, naime, naslov „Bez obrazloženja oslobođen optužbe za silovanje unuke“, a da je značio zaista grubo kršenje Kodeksa dokazuje to što Vidović nije bio optužen za silovanje, dok je u naslovu komentirana presuda Općinskog suda u Zadru, kojom je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo seksualnog zlostavljanja svoje unuke. Ispravak je, dakle, tiskan pod pritiskom sudske presude, a zapravo je kasnio godinama.

 

Povratak

AKTUALNO