hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 23. Sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. rujna 2014.

Marinko Romić vs Dinko Vodanović i Viktor Vresnik, glavni urednik Jutarnjeg lista

18.11.2014.

Marinko Romić vs Dinko Vodanović i Viktor Vresnik, glavni urednik Jutarnjeg lista

 Zahtjev Marinka Romića za pokretanje postupka protiv nepoznatog autora (Dinko Vodanović) teksta o padu malezijskog zrakoplova, objavljenoga u Jutarnjem listu od 16. ožujka 2014.

 Zaključak: Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da u ovom slučaju nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara.

 Obrazloženje: Marinko Romić pobija tvrdnje iznesene u članku „Otmičari boeinga 777 imali su pomagača na zemlji koji je isključio radarski sustav“, a uz nadnaslov „Nedjeljni angažirao najvećeg stručnjaka za zrakoplovne nesreće, kojeg je Vlada odbacila“. Romić osporava nekoliko tvrdnji u vezi s fizikom pada zrakoplova, žaleći se da ne zna tko je stručnjak koji je pisao tekst. U svojem očitovanju glavni urednik Viktor Vresnik ukazuje, međutim, na to da je list angažirao čovjeka za kojega zna da jest stručnjak za zrakoplovne nesreće, da je njegovo ime napisano ispred teksta (riječ je o Dinku Vodanoviću) te da Marinko Romić možda misli drukčije, ali to je njegovo pravo koje mu nitko ne osporava.

Novinarsko vijeće časti smatra da je urednik postupio u dobroj vjeri, naručivši tekst od autora koji ima ugled stručnjaka za temu o kojoj piše, pri čemu nije potrebno od urednika očekivati da i sam bude stručan za tu temu. Ukoliko je u tekstu uistinu i bilo netočnih tvrdnji, u što članovi Vijeća ne ulaze, prijavitelj je na te netočnosti mogao upozoriti uredništvo Jutarnjeg lista.

Povratak

AKTUALNO