hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. listopada 2014.

Ante Kvesić vs Nikica Gović, I.Babić

03.12.2014.

Ante Kvesić vs Nikica Gović, I.Babić

 Zahtjev Ante Kvesića (po odvjetniku Alenu Jakoboviću) za pokretanje postupka protiv glavnog urednika portala dnevno.hr Nikice Govića i I. Babić, autora ili autorice teksta „Osječki sudac poludio? Ljubavnice tjera na abortus, suprugu 'bacao' u ludnicu, javno prijeti i nitko mu ne može ništa!“, objavljenog 7. srpnja 2014.

Očitovanje glavnog urednika Nikice Govića u prilogu, ispravak u cijelosti objavljen 29. srpnja 2014.

 Zaključak

Glavnom uredniku i autoru teksta izriče se teža opomena.

 Obrazloženje: Odvjetnik Alen Jakobović tvrdi kako je sadržaj članka krajnje uvredljiv i ponižavajući za njegova klijenta te nemoralnoga sadržaja. Tvrdi kako je tekst pisan bez stvarne namjere da se informira javnost, bez provjeravanja istinitosti iznesenih činjenica i s očitom namjerom da se povrijede čast, ugled i dostojanstvo njegova klijenta. Izneseni su navodi, kaže, koji nisu istiniti, a kojima se vrijeđa osobnost njegova klijenta.

U tekstu se piše o ljubavnom trokutu koji čine sudac, neurokirurg i njegova bivša žena, a uz tekst citirano je i pismo neurokirurga koji optužuje suca i osječki Centar za socijalni rad da su pritiscima, pristranošću i neprofesionalnošću ishodili da skrbništvo nad njegovim petogodišnjim djetetom dobije majka, odnosno njegova bivša supruga.

Redakcija se brani da je objavila ispravak i vjeruje da je time obavila svoju dužnost. Vijeće, međutim, ocjenjuje da je tekst pisan senzacionalistički, da predstavlja grubo zadiranje u privatnost i kršenje prava malodobnog djeteta, da objava pisma neurokirurga (bivšega supruga i oca) kojim on, a potom i novinar, žestoko optužuje Centar za socijalni rad, predstavlja neprofesionalan postupak, s obzirom na to da nije zatraženo mišljenje druge strane o tim optužbama. Vijeće, uz to, ocjenjuje da pukom objavkom ispravka nije umanjena nanesena šteta te da se ne može smatrati da redakcija ne mora snositi nikakve sankcije za grubo kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Povratak

AKTUALNO