hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 27. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 3. rujna 2010.

Zoran Šućur vs Morana Kasapović

27.09.2012.

Pismo Zorana Šućura oko neobjavljivanja priopćenja uredništva Revije za socijalnu politiku u emisiji HTV-a Paralele od 21. travnja 2010. 

 

 

Zaključak: Vijeće časti ne vidi dovoljno razloga za izricanje neke  mjere, nego smatra da obje strane trebaju pokazati više spremnosti na suradnju oko tema kojima se promiču interesi javnosti.

 

Obrazloženje: Glavni urednik znanstvenog časopisa Revija za socijalnu politiku dr. Zoran Šućur žali se da je urednica HTV-ove emisije  Paralele odbila objaviti njegovo priopćenje. Ta je emisija objavila razgovor s dr. Antom Babićem o mirovinskoj reformi, a po mišljenju dr. Šućura,  dr. Babić iznio je više netočnih podataka i informacija koje bi, vjeruje,  mogle dovesti u zabunu hrvatsku javnost. Dr.  Šućur se poziva na zakonsko pravo (na objavljivanje demantija,  iako ga zove „priopćenje“) tvrdi da su se urednica i voditeljica emisije Morana Kasapović i urednik Informativnog programa Renato Kunić oglušili o njegove zahtjeve, te da mu je  urednica Kasapović odgovorila da priopćenja nisu prikladan način komuniciranja za njezinu emisiju.

U svojemu očitovanju Morana Kasapović kaže da je dr. Šućuru ponudila da iznese svoje stavove u nekoj od sljedećih emisija, ali da  je on to odbio i inzistirao na priopćenju. Ona smatra da je dr. Šućur iznio isključivo svoja stajališta, a da svoje priopćenje u kojemu iznosi dodatne pojedinosti, nije označio kao demanti. Morana Kasapović zaključuje da televizijske forme zahtijevaju kratkoću i konciznost, da je pravo urednika i uredništva da uređuje svoje novine ili emisiju, te da je „ova rasprava bespredmetna“.

Vijeće napominje da je Revije za socijalnu politiku znanstveni časopis posvećen širokom krugu socijalnih tema, časopis u kojemu objavljeni članci prethodno prolaze dvije anonimne recenzije, koji se indeksira  u više međunarodnih znanstvenih baza, a jedan je broj posvetio hrvatskoj socijalnoj politici i mirovinskim pitanjima. Stoga tvrdnja da je dr. Šućur iznio isključivo svoja stajališta nema potrebnu snagu, niti ima mjesta argumentu kolegice Kasapović da se radi o djelomičnoj želji za besplatnom reklamom revije. Javni medijski servisi imaju ulogu promicati svijet utemeljen na znanosti a znanost/stručnost podloga je za svako javno odlučivanje. Uz to, dr. Šućur upozorava i na interes izgradnje javnosti u Hrvatskoj i slobodan protok informacija (članci 5 odnosno 12 Kodeksa časti hrvatskih novinara).

S druge srane,  urednica Paralela pozvala je dr. Šućura na suradnju, što on nije prihvatio. Urednica ima pravo i kompetencije uređivati emisiju po svojoj stručnoj i ljudskoj odgovornost. Međutim, postoje brojni primjeri na HTV-u kad su objavljivani demantiji koji nisu bili žanrovski istovjetni prilogu na koji se reagira.

Vijeće časti smatra zato da je glavni razlog spora u tome što je na obje strane uzmanjkalo dobre volje i spremnosti na javni dijalog oko tako bitne i aktualne teme. Vijeće poziva urednicu Kasapović i dr. Šućura da otklone zapreke koje ometaju njihovu komunikaciju.

Povratak

AKTUALNO