hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 29. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 8. studenog 2010.

Pravobraniteljica za djecu i Miranda Penović vs Denis Kuljiš, Saša Horvat, Berislav Jelinić, Boris Orešić

27.09.2012.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv Denisa Kuljiša, zbog otkrivanja identiteta djeteta u tekstu "Velečasni Zlatko Sudac i don Vinko Sanader – Pop-ikone zemlje čuda", objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 4. srpnja  2010.

i zahtjev Mirande Penović za pokretanje postupka protiv 

 

a) Saše Horvata zbog teksta "Crkveni sud tvrdi: Don Vinko Sanader nije nikakav bludnik", objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 5. rujna 2010.

 

b) Berislava Jelinića zbog teksta "Svjetovna moć don Vinka Sanadera", objavljenog u Nacionalu 21. lipnja 2010.

 

c) Denisa Kuljiša zbog teksta "Sodoma i Gomora u Solinu: don Sanader – župnik s prijapizmom", objavljenoga u Globusu 3. rujna 2009. te "Sodoma i Gomora – Pop-ikone zemlje čuda", objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 4. srpnja 2010.

 

d) Borisa Orešića zbog teksta "Crkveno-seksualni skandal u Solinu: Ispovijest        prevarenog muža: Don Sanader sotonski mi je oteo ženu", objavljenoga u inernetskom izdanju Globusa 28. listopada 2009.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

Zaključak: Denisu Kuljišu i Borisu Orešiću izriču se teže opomene. Vijeće ocjenjuje da Saša Horvat i Berislav Jelinić nisu povrijedili Kodeks.

 

Obrazloženje: Denis Kuljiš otkrio je identitet para kojemu je don Vinko Sanader razorio brak, a time je otkrio i identitet njihove malodobne djece. Boris Orešić  pak omogućio je da prevareni muž javno blati svoju donedavnu suprugu, iznoseći tako u javnost jednu sasvim privatnu stvar. Ni u jednom tekstu takav postupak autora nije opravdan javnim interesom.

Jest, međutim,  od javnoga interesa kako se ponaša  svećenik koji svakodnevno propovijeda etičnost i bračnu vjernost, a obavezao se i na celibat, a koji je, uz to, zaštićen političkim položajem svojih rođaka.  Zato  su tekstovi Saše Horvata i Berislava Jelinića o istoj temi imali opravdanja, a s obzirom na to da se u njima ne spominju imena žena-žrtava niti bilo što drugo  što bi bilo senzacionalističko ili ne bi bilo od javnoga interesa, Vijeće ocjenjuje da oni nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Protiv ovog zaključka tužiteljica Miranda Penović podnijela je žalba Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 13. sjednici održanoj 3. ožujka 2011. godine, potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO