hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 30. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. listopada 2006.

Streljački savez Zagreba vs Večernji list

23.10.2012.

Zahtjev Streljačkog saveza Zagreba za pokretanje postupka protiv Večernjeg lista zbog naslovnice s tekstom „SP u streljaštvu – Četnički snajperist pucao u Zagrebu“ od 31. srpnja 2006.

 

Zaključak: Naslovom i opremom teksta prekršeni su članak 1. Kodeksa časti hrvatskih novinara u kojemu piše da se novinar «u obavljanju svoga posla i djelovanja rukovodi općim načelima i etikom novinarskog poziva» te članak 16. Kodeksa koji obvezuje na poštivanje pretpostavke (presumpcije) nedužnosti pa se glavnom uredniku Večernjeg lista Miljenku Manjkasu izriče teža opomena opisana u članku 7. pod b) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Tekst „SP u streljaštvu – Četnički snajperist pucao u Zagrebu“, objavljen u Večernjem listu 31. srpnja 2006. je uravnotežen i prikazuje problem sa svih strana ali su naslovom i opremom teksta prekršeni članak 1. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje novinara da se u obavljanju svoga posla i djelovanja rukovodi općim načelima i etikom novinarskog poziva, a ovakvim naslovom i opremom teksta prekršena su Opća načela na kojima se temelji Zakon o medijima, u kojemu se u članku 3., kojim se jamči sloboda izražavanja i sloboda medija, između ostaloga navodi da je «zabranjeno prenošenjem programskih sadržaja u medijima (…) izazivati nacionalno, rasno, vjersko spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, poticati nasilje i rat». Osim toga, naslovom i opremom prekršen je i članak 16. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje na poštivanje pretpostavke (presumpcije) nedužnosti.

Povratak

AKTUALNO