hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 35. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. rujna 2011.

Prekršajni sud u Zagrebu

26.09.2012.

Pismo Prekršajnog suda u Zagrebu o neprimjerenom načinu izvještavanja novinara o postupku koji je u tijeku.

   

Zaključak: Kako predsjednica Prekršajnog suda u svojem dopisu nije navela medije i novinare koji su po njenoj ocjeni neprimjerenim načinom izvještavanja prekršili Kodeks, niti je priložila bilo koji tekst o tome, NVČ nema na temelju čega raspravljati o mogućem kršenju Kodeksa.

 

Obrazloženje: NVČ je zaprimio obavijest, dakle ne prijavu, Prekršajnog suda u Zagrebu s potpisom predsjednice Željke Grgec o "neprimjerenom načinu izvještavanja novinara o postupku koji je u tijeku".

Predsjednica Prekršajnog suda tvrdi kako novinari koji prate tijek postupka protiv prvookrivljenika Teodora Celakoskoga i drugookrivljenoga Tomislava  Tomaševića zbog prekršaja iz čl. 7 stavka 1. i članka 11. stavka 1. podstavka 6. Zakona o javnom okupljanju, čine  to „krajnje neobjektivno, zlonamjerno i uvredljivo ne samo u odnosu na sutkinju koja vodi postupak već i u odnosu na Prekršajni sud u Zagrebu, kao instituciju“.

Predsjednica Prekršajnog suda nadalje tvrdi kako su „iz medijskih napisa i objava u elektroničkim medijima razvidne brojne direktne i indirektne uvredljive, neprovjerene tvrdnje o načinu vođenja konkretnog postupka, pri čemu se novinari ne ustručavaju iznositi uvredljive sudove o osobnosti sutkinje koja vodi postupak, insinuiraju pristranost i nestručnost iste te na taj način kod javnosti stvaraju neobjektivnu negativnu predodžbu o njenom načinu obnašanja sudačke dužnosti i ovog Suda u cjelini".

Povratak

AKTUALNO