hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 35. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 3. svibnja 2007.

HZZO Pazin, Liječničko povjerenstvo I vs Davor Maul, Kristina Flegar

18.10.2012.

Zahtjev HZZO Područni ured Pazin, Liječničko povjerenstvo I, za pokretanje postupka protiv članaka objavljenih u:

a) Večernjem listu 9. siječnja 2007. godine autor Davor Maul „Branitelji optužuju liječničko povjerenstvo u Puli“

b) Glasu Istre 9, 10,13. i 20 siječnja autor/ica Kristina Flegar

 

Zaključak: Novinar Večernjeg lista Davor Maul i novinarka Glasa Istre Kristina Flegar prekršili su članak 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije te im se izriče blaža opomena, opisana u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Obrazloženje: Iako je riječ o izvještajima s konferencije za novinare u ovome slučaju trebalo je provjeriti i drugu stranu o kojoj se piše budući da je riječ o vrlo teškim optužbama i ozbiljnoj temi, a, osim toga, u tekstovima se imenom i prezimenom prozivaju određeni liječnici za koje se naknadno utvrdilo da uopće nisu akteri priče. To se moglo izbjeći da su novinari provjerili navode koje su čuli na konferenciji za novinare. Da je riječ o grešci potvrđuje i to što je u Glasu Istre dan nakon objavljivanja izvješća objavljen demanti „prozvanih“ liječnika a zatim, sljedeći dan, i isprika sudionika konferencije za novinare neopravdano prozvanim liječnicima.

U tekstovima u Večernjem listu i u Glasu Istre pronalaze se i dijelovi koji su napisani tako da je teško razlučiti što je zapravo citat sudionika konferencije za novinare a što stavovi novinara što je također novinarski propust.

Uz napomenu da je u ovakvim slučajevima nužno provjeriti informacije izrečene na konferenciji za novinare, novinaru Večernjeg lista  Davoru Maulu i novinarki Glasa Istre Kristini Flegar, zbog kršenja članka 4. Kodeksa časti hrvatskih novinara koji obvezuje na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerena informacije, Vijeće izriče blaže opomene, opisane u članku 7. pod a) Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti.

 

Povratak

AKTUALNO