hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 36. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. listopada 2011.

HZZO vs Maja Sever

26.09.2012.

Zahtjev HZZO-a za pokretanje postupka protiv Maje Sever, urednice emisije HTV-a Hrvatska uživo od 15. srpnja 2011., s temom „Zašto Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne dopušta rad Odjela za reumatologiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak“.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti smatra da je kolegica Sever razgovor pripremila i vodila profesionalno te u njemu ne nalazi nikakvih elemenata povrede odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Obrazloženje: U svojem obraćanju Vijeću časti,  HZZO  tvrdi da je „Maja Sever pokazala nisku razinu profesionalnosti, potpunu pristranost i neobjektivnost te ignoriranje svih argumenata predstavnika HZZO-a, nije mu dozvolila da dovrši gotovo niti jednu započetu rečenicu te a priori stvorila negativnu sliku o HZZO-u. Nadalje, iznijela je cijeli niz paušalnih ocjena kojima je pokazala potpuno nepoznavanje teme o kojoj je govorila. I naposljetku, pokazala je nepristojnost prema pozvanom sugovorniku“.

Maja Sever pak, u svojem očitovanju tvrdi kako „nikakva nepristranost, neprofesionalizam i neobjektivnost ne mogu narušiti već stvorenu sliku o HZZO-u“, ali da ni u jednom trenutku nije odstupila od profesionalnih i temeljnih načela novinarstva i prava javnosti da sazna što se događa u zagrebačkoj bolnici Srebrnjak. Napominje kako je tek po prodoru priče u javnost, a zahvaljujući i tematskom bloku u emisiji Hrvatska uživo, nešto pokrenuto s mrtve točke pa su se HZZO i  Dječja bolnica Srebrnjak dogovorili o plaćanju liječenja malih reumatskih bolesnika.

Na temelju pogledane snimke, Vijeće utvrđuje da je u emisiji, koju je uređivala i vodila

15. srpnja 2011., Maja Sever otvorila  pitanje opravdanosti postupka kojim je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (privremeno) onemogućio daljnje liječenje djece oboljele od reumatskih bolesti u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Tema nedvojbeno sadrži elemente iznimnoga javnog interesa, pa je stoga nedvojbeno bilo pravo, pa čak i dužnost javnog medija da tu temu raspravi. Poštujući načelo Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji novinaru nalaže da „kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, nastoji sva ta stajališta predstaviti javnosti”, novinarka  je u studiju emisije Hrvatska uživo ugostila predstavnike obiju suprotstavljenih strana – HZZO-a i Dječje bolnice Srebrnjak. S obzirom na to da su obje strane dobile više-manje jednak prostor da iznesu svoja stajališta (vremenski, predstavnik HZZO-a čak i više od predstavnika Dječje bolnice Srebrnjak), te s obzirom na to da je voditeljica pritom obojici postavljala pitanja uglavnom iz perspektive „druge strane“, Vijeće ocjenjuje da nije prekršila Kodeks.

Protiv ovog zaključka tužitelj HZZO je podnio žalbu Središnjem odboru HND-a.

Središnji odbor HND-a, na 1. sjednici održanoj 20. ožujka 2012. godine potvrdio je zaključak Novinarskog vijeća časti.

Povratak

AKTUALNO