hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 36. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 31. svibnja 2007.

Inoslav Brkić vs Vanja Smiljanić

18.10.2012.

Zahtjev Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i ravnatelja Zavoda Inoslava Brkića (po odvjetniku Matiji Doriću) za pokretanje postupka protiv Vanje Smiljanića zbog teksta objavljenog u Večernjem listu 21. ožujka 2007. godine – „Podaci se kriju?“ te “Brojka bi mogla biti šokantna“.

Zaključak: Nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara i zahtjev se odbija kao neosnovan. 

Obrazloženje: Pritužba dr. Inoslava Brkića odbijena je jer mu je novinarka pružila mogućnost da objavi spomenutu statistiku, koju je on i obećao, ali je na kraju ipak nije prezentirao javnosti. Naime, iz ministarstva i županije i ministar Ljubičić i

dr. Brkić, demantirali su brojke o učestalosti obojenja od malignih bolesti u Sisačko-moslavačkoj županiji koje navodi novinarka Vanja Smiljanić,  navodeći da imaju «prave podatke» te da će ih prikazati javnosti. Kako do toga nikada nije došlo, a prema očitovanju novinarke, dr. Brkić, unatoč obećanju, nikada joj se više nije javljao na pozive, ona je objavila podatke Udruge oboljelih od malignih bolesti te razgovarala s brojnim oboljelima  sa sisačkog područja.

Novinarka nije smjela prešutjeti problem i baratala je podacima koji su joj bili dostupni i iz relevantnih izvora kakav je Udruga oboljelih od malignih bolesti a dr. Inoslav Brkić, iako je imao priliku podastrijeti svoje podatke ipak to nije učinio.

Povratak

AKTUALNO