hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 37. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. studenog 2011.

Pravobraniteljica za djecu vs Siniša Pucić

20.09.2012.

Pravobraniteljica za djecu vs Siniša Pucić

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za očitovanje u povodu otkrivanja identiteta djeteta u tekstovima Siniše Pucića u Novom listuwww.novilist.hr 26. lipnja 2011. „Po vodu za piće odlaze na groblje“, objavljenom 26. lipnja 2011., i „Uskraćeno mi je pravo da budem otac svojoj Mileni, objavljenom 3. srpnja 2011.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti izriče novinaru Siniši Puciću upozorenje. Vijeće, naime, smatra da je nedopustivo objavljivanje identiteta malodobnih osoba, bez obzira na namjere autora i na činjenicu da se u ovom slučaju majka djeteta tome nije protivila. Humani ciljevi kojima se vodio autor i koji su zaista postignuti, mogli su se postići i bez objavljivanja  imena i prezimena 10-godišnje djevojčice.

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu navodi kako se u spornim člancima izravno otkriva identitet djeteta, niz pojedinosti iz njegova privatnog života i obiteljskih odnosa, kao i osjetljive obiteljske prilike u kojima dijete živi. Pravobraniteljica smatra da to nije u skladu s dobrobiti djeteta već je na štetu njegova prava na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti. Takvi napisi, smatra, uz ionako složene obiteljske prilike, mogu djetetu nanijeti dodatnu štetu s dugoročnim posljedicama te ga izložiti neprimjerenim reakcijama okoline i drugim problemima.

Novinar Siniša Pucić u svojim je tekstovima zaista iznio puno ime i prezime 10-godišnje djevojčice te detaljno opisao obiteljske prilike, iznoseći međusobne optužbe njezinih razvedenih roditelja. Novinar kaže kako je motiv za objavljivanje tekstova bio ukazati na tešku situaciju u kojoj žive djevojčica i njezina majka te da je cilj postignut jer se redakciji javilo mnogo čitatelja spremnih pomoći im. Kaže kako je podatke maloljetne djevojčice naveo uz odobrenje njezine majke, a da se na fotografiji ne vidi lice djevojčice čime je, smatra, ona zaštićena.

 

Povratak

AKTUALNO