hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 37. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. studenog 2011.

Marija Kojaković vs Anton Hauswitschka

20.09.2012.

Marija Kojaković vs Anton Hauswitschka

Pismo Marije Kojaković u povodu teksta Antona Hauswitschke „Iza svake uspješne pobune stoji uspješan nećak?“, objavljenoga u Dubrovačkom vjesniku 30. srpnja 2011.

Zaključak: Novinaru se izriče opomena s obzirom na očito iznošenje neistina i difamiranje ne samo predsjednice Društva arhitekata Dubrovnika nego i udruga koje su sudjelovale u antigolfskoj kampanji.

Obrazloženje: Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata, reagirala je na članak Antona Hauswitschke tvrdeći kako Društvo arhitekata Dubrovnika redovito, volonterski, stručnim radom pridonosi javnoj dobrobiti Grada te da njezin nećak, protivno navodima iz spornoga teksta, radi za Europsku banku za obnovu i razvoj u Londonu, a ne za tvrtku TriGranit  Holding. Njezin demanti objavljen je u rubrici „Pisma i reagiranja“.

Vijeće je utvrdilo da je  novinar posve spekulativno, bez dokaza, argumenata i izjava, izgradio teoriju moguće pobune dijela građana Dubrovnika protiv golf-terena na Srđu te prozvao Mariju Kojaković da je, „kao najljući protivnik golfa na Srđu“, organizirala i poticala antigolfsku kampanju, zato da bi pogodovala svojem nećaku koji je, navodno na čelu hrvatskoga ogranka jednoga od najvećih svjetskih investicijskih fondova, TriGranit holdinga, izravnoga konkurenta Aaronu Frenkelu koji namjerava graditi golf-terene na Srđu. Priča se temelji na aluzijama, sumnjama, spekulacijama, pa i sâm autor kaže kako na njegova pitanja i sumnje nitko nije odgovorio. I sâm poziva da se izađe s istinom, što znači da ona ni njemu nije poznata. Usprkos tome, ne libi se prozvati  i predsjednicu Društva arhitekata ali i druge udruge koje se protive golfu na Srđu, pitajući otkud im novac za skupu kampanju!

 

Povratak

AKTUALNO