hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 4. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 26. travnja 2012.

Gordan Babić vs Robert Zuber, Sanja Mikleušević

18.09.2012.

Reagiranje Gordana Babića na emisiju HTV-a od 2. studenoga 2011. godine Misija: Zajedno, autora Roberta Zubera i Sanje Mikleušević.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Zaključak: Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da urednici emisije Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara.

Obrazloženje: Gordan Babić u svom reagiranju na HTV-ovu emisiju Misija: Zajedno od 2. studenoga 2011. tvrdi da su urednici emisije Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber u razgovoru s gostom, prof. dr. Hermanom Hallerom, ravnateljem riječkoga KBC-a, prekršili više normi novinarske struke, odnosno da je „voditeljski dvojac izvršio koordinirani, nemoralni medijski linč“. Iako kaže da nije gledao cijelu emisiju, Babić tvrdi da se ona svela na javno sramoćenje dr. Hallera, koji pritom nije imao priliku odgovoriti. Usto su, dodaje, korištene i „podmukle tehnike“ jer se tijekom razgovora sveučilišnog profesora prestalo oslovljavati s „profesore“ te se prešlo na „gospodine Haller“.

Emisija Misija:Zajedno bavila se netransparentnim radnjama u riječkom KBC-u, odnosno sumnjama u napuhani javni natječaj za obnovu Odjela dječje hematoonkologije na Kantridi te sumnjivom sanacijom krova Poliklinike na Sušaku. Urednike je do tih priča dovela akcija u koju su se uključili na poziv Udruge roditelja djece s malignim bolestima Krijesnica iz Zagreba, čiji je cilj bio rekonstrukcija Odjela dječje hematoonkologije u Rijeci. U akciji je nakon toga u vrlo kratkom roku prikupljeno gotovo dva milijuna kuna (1,800.000 kuna), ali gradnja Odjela nije počinjala. Zviždači u KBC-u upozorili su urednike na napuhan javni natječaj za obnovu Odjela na koji su se javile dvije tvrtke s gotovo istovjetnom ponudom od oko 4,3 milijuna kuna, a u razgovoru s prof. Hallerom u prethodnoj emisiji rečeno je kako se naknadno ustanovilo da je za takvu obnovu uistinu potrebno oko 4,3, pa čak i 6 milijuna kuna. Urednici su to smatrali čudnim, jer je prva procjena Tehničke službe KBC-a iznosila dva milijuna kuna, što su u emisiji potvrdili i građevinski vještaci. Budući da je struka demantirala prof. Hallera, obnova Odjela je ipak počela, i to u okviru prikupljena dva milijuna kuna.

Nakon toga slučaja, urednici su dobili i podatke o sumnjivoj sanaciji krova Poliklinike na Sušaku, na kojoj nikad nisu postavljene nove kulir-ploče, iako su uredno naplaćene, a čak četvorica sudskih vještaka ustvrdila su da je sanacija krova preplaćena za 400.000 do 500.000 kuna.

Kako tvrdi dvoje prozvanih urednika, dječja se onkologija u Rijeci danas ne bi obnavljala da upravo oni nisu inzistirali na tome da gledatelji znaju zašto njihova donacija nije utrošena na ono za što je tražena, a ne bi se znalo ni za štetu od čak pola milijuna kuna za proračun KBC-a, koji pune građani RH. Upravo je zbog toga urednicima bila dužnost prof. Halleru postaviti pitanje odgovornosti za nepravilnosti, što su oni i učinili.

Pregledom emisije, koja je išla uživo, ustanovljeno je da je prof. dr. Herman Haller u svakom trenutku imao priliku odgovoriti na pitanja novinara ili demantirati ostale sugovornike, ali, suočen s argumentima, na neka pitanja i nije imao odgovore.

 

 

Povratak

AKTUALNO