hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. listopada 2012.

Pravobraniteljica za djecu vs Tomislav Novak

30.11.2012.

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv novinara Tomislava Novaka zbog teksta „Škola iz pakla: kolegici iz razreda skinuli gaćice, a  ravnatelj kaže: Dečki su se šalili!“, objavljenoga u Jutarnjem listu od 31. ožujka 2012.

 

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

 

Zaključak: Novinaru Tomislavu Novaku se izriče opomena, a uredniku Mladenu Plešeu teža opomena.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu zahtijeva pokretanje postupka protiv novinara Tomislava Novaka zbog teksta u Jutarnjem listu „Škola iz pakla: kolegici iz razreda skinuli gaćice, a ravnatelj kaže: Dečki su se šalili!“, koji je, kako smatra, nastavak na senzacionalističke članke autora Gorana Penića, objavljene u istim novinama 28. i 29. ožujka 2011. („Sedam dana u najgoroj školi u Hrvatskoj - Strojarsko-tehničkoj školi 'Faust Vrančić' u Zagrebu“» - 1. i 2. dio) zbog kojih je autoru i uredniku Novinarsko vijeće časti već izreklo opomenu. Pravobraniteljica smatra da su i ovim tekstom - ali i fotografijom snimljenom u parku izvan školskog kruga - učenici spomenute škole ponovo povezani s asocijacijom „škole iz pakla“, čime su izravno i dodatno stigmatizirani. Također navodi da identitet zlostavljane djevojčice nije zaštićen pa ona sada trpi pritiske okoline.

Smatrajući da su novinari dužni pisati na način koji će osigurati potpunu zaštitu dostojanstva, ugleda i časti djece, traži da NVČ poduzme odgovarajuće mjere.

Tomislav Novak u očitovanju napominje da kao novinar ne odgovara za opremu teksta (nadnaslov, naslov, izbor fotografije i potpis pod nju), da je namjera teksta bila upozoriti na izostanak reakcije škole, odnosno ravnatelja, na seksualno zlostavljanje djevojčice te da u pisanju teksta nije bio vođen senzacionalističkim namjerama.

No iako identitet djevojčice nije otkriven, a novinar tvrdi da je nastojao detalje zlostavljanja „ne otkriti u potpunosti“, to mu nije pošlo za rukom pa Vijeće časti smatra da je u tekstu morao postići višu profesionalnu razinu i više odgovornosti u poštivanju prava djece.

Oprema teksta senzacionalistička je, sugerira stigmatizaciju svih polaznika Škole Faust Vrančić te narušava dostojanstvo zlostavljane djevojčice. Objavljivanjem tekstova na ovakav način ne pridonosi se odgovornom ponašanju medija, dopušta se neetično prikazivanje djece u medijima te se ne poštuje njihova privatnost i dostojanstvo.

 

 

Povratak

AKTUALNO