hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 29. listopada 2012.

Marko Markić vs Tportal

30.11.2012.

Zahtjev Marka Markića za očitovanje u povodu teksta na tportalu „Hoće li vjerski fanatizam splasnuti nakon ovog dirljivog pisma“, objavljenoga 11. srpnja  2012. godine, autor nije naveden.

 

Zaključak: Vijeće časti ocjenjuje da tportal objavom  pa ni uredničkom opremom pisma čitatelja nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara, da se ne radi o govoru mržnje te  Vijeće ne nalazi razloga za izricanje bilo kakve mjere.

 

Obrazloženje: Tekst  objavljen na tportalu pod naslovom „Hoće li vjerski fanatizam splasnuti nakon ovog dirljivog pisma“ Marko Markić smatra govorom mržnje, očigledno samo zbog sintagme iz naslova „vjerski fanatizam“, te tražio očitovanje Vijeća časti. Riječ je, međutim, o nepotpisanom pismu jednoga bračnog para u zrelim godinama koji već dugo i bolno pokušava dobiti dijete. Nije išlo prirodnim putem a pokušavali su pet godina, pa su se podvrgnuli medicinski  potpomognutoj oplodnji. Kako im „biološki sat“ istječe, apeliraju na zakonodavca da ih zbog navodnog uvođenja dobne granice, smanjivanja besplatnog broja postupaka, ograničenja oplodnje jajnih stanica itd. ne dovodi u neravnopravan položaj jer sve što žele jest zdravo dijete kao plod mladenačke ljubavi koja se realizirala tek u zrelim godinama.

Na optužbe Marka Markića da je riječ o govoru mržnje očitovala se glavna urednica tportala Alemka Lisinski. Napominje da je riječ o pismu čitatelja nadograđenom apelativnom uredničkom opremom, za koju u tportalu ne smatraju (poput Markića) da je „mobilizacija na kolektivnu mržnju“ nego je, kažu, posljedica višednevnog radikalnog pritiska konzervativnih snaga u društvu na cjelokupnu javnost, a što se dade opisati i frazom „vjerski fanatizam“. Tportalovo uredništvo je, kaže Lisinski, tekst opremilo tako da jasno iskaže stav po tom pitanju, a ne s namjerom da iskaže mržnju prema protivnicima Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnju koji su i na tportalu dobili prostor za iskazivanje neslaganja. 

 

Povratak

AKTUALNO