hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Zaključci 9. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 27. studenog 2012.

Nino Karamatić vs Ana Raić-Knežević

29.01.2013.

Zahtjev Nine Karamatića, direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe, za  pokretanje postupka protiv Ane Raić-Knežević zbog tekstova u Novom listu i Zadarskom listu „Vlada promijenila sustav Nadzornog odbora pred izbor novog direktora“ od 6. listopada 2012., i „Direktor kontrole letenja želi sam kažnjavati     radnike“ od  9. listopada 2012.

 

Zaključak: Novinarka Ana Raić Knežević nije prekršila odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Nino Karamatić tvrdi da su prijavljeni tekstovi Ane Raić Knežević „puni neistina, s neprovjerenim informacijama, a upućene u problematiku jasno navode na zaključak da su pisani s očitom namjerom manipulacije čitatelja.“ Tvrdi i da je novinarka u sukobu interesa, jer se, u vrijeme objavljivanja tekstova, prijavila na natječaj za popunu radnog mjesta Savjetnik za informiranje i odnose s javnošću u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

U svom očitovanju Ana Raić Knežević navodi da je prvi od dvaju prijavljenih tekstova pisala dok se još nije bila javila na spomenuti natječaj, dok je drugi objavljen prije nego što je natječaj zaključen. Dodaje i kako bi, da je zaista u sukobu interesa, vjerojatno hvalila direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe, dok je njen tekst izrazito kritički intoniran. Zaključuje i da smatra kako negativno pisanje o privremenom čelništvu tvrtke u kojoj se natjecala za posao ne predstavlja sukob interesa.

S obzirom na to da prijavitelj nije konkretno naveo koje bi to bile eventualne „neistine“ i „neprovjerene informacije“, Novinarsko vijeće časti o tome ne može ni raspravljati. Što se tiče eventualnih povreda Kodeksa časti hrvatskih novinara koje se odnose na izbjegavanje sukoba interesa, konkretni tekstovi pokazuju da je novinarka tekstove pisala nepristrano. Slijedom navedenog, Novinarsko vijeće časti utvrđuje da novinarka Ana Raić Knežević nije povrijedila odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara.

Povratak

AKTUALNO