hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Odaberite godinu i mjesec

Ukupno: 2347

WASHINGTON - Judith Miller, novinarka New York Timesa, koja je uhiæena prije 86 dana zato što je odbila otkriti identitet svojih izvora, juèer je puštena na slobodu.

Radi se o otkrivanju imena specijalne agentice CIA-e Valerie Plame, koje je procurilo u javnost nakon što je njezin suprug, nekadašnji amerièki diplomat, otvoreno kritizirao predsjednika Georgea Busha i njegove navodne pouzdane dokaze koje su Sjedinjene Države odvele u rat u Iraku. Iako Millerova nikada nije u svojim tekstovima navela ime Valerie Plame. Do obrata je došlo nakon što je osoba koja joj je otkrila identitet agentice dopustila da sudu otkrije njegov identitet. Radi se o Lewisu Libbyju, šefu ureda amerièkog potpredsjednika Richarda Cheneya. U cijelu je prièu bio ukljuèen još jedan novinar, Matthew Cooper iz magazina Time, koji je pušten iz zatvora odmah zato jer je pristao odati identitet svoga izvora. Bio je to Bushev politièki savjetnik Karl Rove.

Ni Millerova, a ni Cooper nisu u svojim tekstovima otkrili identitet Plamove, no istražitelji su posumnjali u njih zbog izravnih kontakata sa spomenutom dvojicom politièara. Trenutaèno, tužitelji takoðer istražuju je li Bijela kuæa pokrenula cijelu prièu u namjeri da se preko Valerie Plame osveti njezinom kritièki nastrojenom suprugu kontroverznom veleposlaniku Josephu Wilsonu. (Ma. Š.)

... više ...


Nitko nije oèekivao da bi se, istina neugodni, no držalo se "pojedinaèni i mali" sluèaj optuživanja nekolicine hrvatskih novinara zbog "nepoštovanja Haaškog suda", mogao sada premetnuti u znatno "bolniju" aferu. Hrvatski su novinari, urednici i kolumnisti, na traženje Suda, a uz provedbu putem tužiteljstva Carle del Ponte, ljetos optuženi zbog objavljivanja imena zaštiæenih svjedoka (u sluèaju Blaškiæ).

"Krimen" je poèinjen prije nekoliko godina, a s obzirom na to da je rijeè o osjetljivom pitanju  kažnjavanju novinara i pitanju novinarskih sloboda  neke od najjutjecajnijih svjetskih novinarskih udruga (Reporteri bez granica, npr.) poèele su lobirati kod tajništva Haaškog suda da "ne proganjaju novinare".

Lobiranje
 U to lobiranje, prema tvrdnjama vodstva, bilo se ukljuèilo i Hrvatsko novinarsko društvo, inaèe, uèestalo prozivano zbog "nejednakog odnosa prema svim novinarima". Navodni rezultat tog lobiranja bila je svojevrsna ponuda iz Haaga  doðite i isprièajte se i Sud æe biti blag i mekan.
Kako tvrde dobro upuæeni, Sud æe ispuniti ovu ponudu, a veæina hrvatskih novinara (Marijaèiæ, Šešelj, Križiæ) veæ se isprièala i, oèekuje se, neæe biti kažnjeni, možda tek novèano. Isprièao se nije Domagoj Margetiæ, no pojavio se pred Sudom.

Josip Joviæ, meðutim, od poèetka je smatrao kako se ne treba isprièati Sudu, s obzirom na to da je stenograme sa svjedoèenjem zaštiæenog svjedoka Stjepana Mesiæa objavio "u interesu javnosti". Joviæ, naime, argumentira da je Mesiæ bio svjedok optužbe protiv Blaškiæa i da javnost ima prava èitati kako je, sadašnji predsjednik S. Mesiæ, svjedoèio u Haagu. Mesiæ, koji je tada, 2000. godine, Joviæev serijal u Slobodnoj Dalmaciji karakterizirao "fašistièkim", od tada je u stalnom medijskom sukobu s Joviæem.

Tvrdoglavost
Josip Joviæ, poznat kao uporan èovjek, koji je èak dva puta doživio smjenu s mjesta glavnog urednika, odluèio je da neæe dobrovoljno otiæi u Haag, pri tome ne krijuæi stav da njegovu osobnu neugodu mora podijeliti i hrvatsko pravosuðe i vlast. Ivan Zvonimir Èièak sada kaže da æe zbog Joviæeve tvrdoglavosti tvrd biti i sud u Haagu, koji æe utamnièiti novinara Joviæa.

Dogodi li se to, Joviæ æe dobiti status žrtve, a sluèaj æe dobiti meðunarodnu težinu i predstavljat æe neželjeni "vruæi kesten" za politiku, haaško i hrvatsko pravosuðe, kao i za Sanaderovu vlast.
Josip Joviæ slaže, pak, svoje argumente  jedan je od èinjenièno dokazanih da je objavio ime S. Mesiæa kao zaštiæena svjedoka 2000. godine, a da je to obznanio hrvatskoj javnosti sam S. Mesiæ dvije godine prije, 1998.

Neki izvori sada tvrde kako bi ovaj sluèaj mogao, po efektima, zamijeniti èak i "sluèaj Gotovina", pogotovu sada, jer je Bruxelles pokazao da je sve manje impresioniran "utegom Gotovina" pri odluèivanju o pregovaranju s Hrvatskom. "Kemija Haaga", tako, mogla bi se nastaviti rabiti u pritiscima na europske ambicije hrvatskih vlasti, koje su, putem Jakše Muljaèiæa, izrekle stav da æe Joviæ morati u Haag, prema obvezama RH. Premijer Sanader, pak, juèerašnjom izjavom u Bjelovaru, stava je da je " pitanje Josipa Joviæa u nadležnosti hrvatskog pravosuða".   Davor Ivankoviæ

 

 

IVAN ZVONIMIR ÈIÈAK

Joviæ æe u haaškom pritvoru provesti bar šest mjeseci

Ivan Zvonimir Èièak, novinar, èlan vodstva Hrvatskoga novinarskog društva i èovjek s dobrim informacijama iz Haaga, vrlo je pesimistièan o ishodu borbe s Haaškim sudom, a koju je odabrao Josip Joviæ.

 Razgovarao sam telefonski s Joviæem i kazao mu kako se ne treba zafrkavati sa Sudom u Haagu. Ovako kako on postupa, ne želeæi se dobrovoljno pojaviti, znaèi da æe Sud u Haagu morati biti tvrd. Konkretno, Joviæ, nakon što možda u hrvatskom ekstradikcijskom pritvoru provede do 60 dana, u Haag stiže sa statusom bjegunca. To znaèi da ga Sud mora pritvoriti. Kako je namjera Suda ujediniti suðenje hrvatskim novinarima, raèuna se da bi to moglo potrajati iduæih šest mjeseci. Znaèi, Joviæ æe provesti u pritvoru Haaškog suda najmanje šest mjeseci  upozorava Èièak.
Nadalje, Èièak drži da je Joviæ loše odabrao odvjetnika (Krsnika), koji u Haagu i nema "najbolji prolaz", a da æe troškovi obrane Joviæa stajati barem 100 tisuæa eura!

I. Z. Èièak drži da redakcija Slobodne Dalmacije, koja se sada nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji, neæe odvojiti toliko novca za troškove obrane njihova kolumnista, premda se tomu Joviæ još nada.  Joviæa su savjetnici navukli na tanak led  smatra Èièak i objašnjava kako je Joviæu prije nekoliko dana rekao da æe, pojavi li se pred Sudom i isprièa se, biti kažnjen samo novèano. To je bila neslužbena poruka tužiteljstva i Suda, pristigla nakon Èièkova i lobiranja HND-a.  Sud je, dakle, htio biti mekan  zakljuèuje Èièak i dodaje još jednu lošu vijest: Iz razloga sigurnosti Suda, Joviæ neæe o svojem boravku u pritvoru u Haagu smjeti pisati 10 godina...

Èièak ne vidi naèina da hrvatsko pravosuðe ne izruèi Joviæa, jer su to obvezni, a problem je što Joviæ, na žalost, ide na "namjerno kršenje zakona", kao i kad je objavio stenograme, na što je imao pravo, ali nije smio objaviti ime zaštiæenog svjedoka.

 

DRAGUTIN LUCIÆ, PREDSJEDNIK HND-a
Mesiæ èeka ispriku

Predsjednik Stipe Mesiæ oèekuje da mu se Josip Joviæ i kolege isprièaju te æe nakon toga od Haaga tražiti da prema njima bude blaži. Rekao nam je to juèer predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Luciæ Luce koji je s Mesiæem neformalno razgovarao dan prije. S Mesiæem sam kratko i neformalno razgovarao.

Ustvrdio mi je da je on bio najnezaštiæeniji svjedok u vrijeme kad su objavljeni tekstovi zbog kojih su u Haagu podignute optužnice. Takoðer mi je rekao, kad bi mu se netko od njih sada isprièao, da bi Haagu uputio poruku ili neki signal koji bi optuženima olakšao poziciju pred sudom isprièao je Luciæ.

Predsjednik HND-a tražio je i sastanak s Carlom del Ponte za njezina današnjeg boravka u Zagrebu, ali je rekao da zacijelo u tome neæe uspjeti. Svu dokumentaciju o Joviæu i drugima, kaže, uruèio je i predsjedniku Europske federacije novinara te je od te institucije zatražio da zauzme stav o ovim haaškim optužnicama. (Z. De.)

... više ...


European Journalists Support Strikes in Italian Media to Defend Freelance Rights

 

Today the European Federation of Journalists called on media unions throughout Europe to support Italian journalists who have called a series of strikes in print and broadcasting sectors after talks with employers on a new collective agreement foundered, principally on the issue of the rights of freelance or independent workers.

 

The European Federation of Journalists affiliate the FNSI, which represents both newsroom staff in print and broadcasting sectors, ordered the stoppages when the employers’ association FIEG refused to continue negotiations over a new agreement across the media sector.

 

“This is a watershed moment for the defence of employment rights in media,” said EFJ Chair Arne König. “All over Europe, we see that the freelance status is increasingly used by employers to cut on social rights and labour standards. Italian journalists taking up the challenge should get the full support of colleagues across the region.”

 

The FNSI has announced that

·        Print media journalists will strike tomorrow and the next day, preventing publication of dailies on 1 and 2 October.

·        Journalists of the press agencies and online information services will also strike over the same period and will be joined by freelances, external editors and correspondents

·        In the broadcasting sector, journalists will strike on 7 and 8 October. Only short news flashes will be broadcast, including references to the on-going industrial action.

A meeting between the journalists’ union and the employers association was held on 22 September when talks broke down over the issue of freelance or autonomous workers in the sector.  The union opposed the employers’ action in taking off the table an earlier proposal on the issue. Union concerns stem from the worrying trend within the sector where regular employment contracts have dramatically declined in recent years.

 “Journalists who have precarious employment conditions, and whose social rights are ignored cannot be expected to provide quality journalism,” said König. ‘Today we have too many ‘forced freelances’ who need to be included in collective bargaining in order to have a minimum level of social protection”.

The confrontation has become inevitable following the refusal by employers to adapt the Italian law on short-term contracts (Legge 30) to the media sector, where the consequences of the labour market deregulation are devastating say the unions.

According to the FNSI, the conflict might be “difficult and certainly not brief”. “We know that these strikes may harm to the industry and will deprive citizen from information”, said Paolo Serventi-Longhi, the General Secretary of the FNSI, “but we have to defend our professional rights and social conditions. The future of the profession and the right of the public to have accurate and quality information depends on this”.

 

For support and information:

Federazione Nazionale della Stampa Italiana
E-mail:
segrefnsi1@tin.it

Tel: +39 06 6833879 Fax: +39 06 6871444

Further information: + 32 2 235 22 00

The EFJ represents over 250,000 journalists in more than 40 countries

 

... više ...


ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske juèer je novinarki Radija 101 i èasopisa Gordogan Jeleni Berkoviæ dostavila izvještaje svojega Ureda za unutarnji nadzor za 2003. i 2004. godinu, zbog kojih je ta novinarka tužila premijera Ivu Sanadera.

      Berkoviæ je u travnju podnijela tužbu protiv premijera Sanadera zbog kršenja prava na pristup informacijama, i to zato što joj Vladin Ured za odnose s javnošæu nije u zakonskom roku omoguæio uvid u tražene dokumente. Upravni je sud njezinu tužbu uvažio u lipnju, a rok od 30 dana, u kojem je premijer trebao donijeti odluku o žalbi J.Berkoviæ, istekao je prošli petak u ponoæ.

Pet stranica izvještaja

      ' Prve dokumente nakon presude Upravnog suda Vlada mi je dostavila još u  subotu, ali bili su to pogrešni papiri. Pravi dokumenti su mi, napokon, dostavljeni jutros, baš na datum kad se obilježava Meðunarodni dan pod nazivom 'Graðani imaju pravo znati '' - rekla je Berkoviæ.

      Novinarka je od Vlade dobila ukupno 19 izvještaja: iz razdoblja Raèanove vlade 2003.godine pristiglo je 18 razlièitih izvještaja,  iz razdoblja Sanaderove vlade 2004. godine jedan, i to za cijelu godinu.  'Ne znam odakle ta razlika u broju izvještaja. Èinjenica jest da je Ured, èiji je godišnji budžet lani bio mlijun kuna i koji je nadzirao šest državnih institucija, za cijelu prošlu godinu napisao samo pet stranica izvještaja' - rekla je Berkoviæ.

Nesposobnost i bahatost

      Buduæi da su podaci koje je primila u meðuvremenu zastarjeli, novinarka je od Vladina ureda za odnose s javnošæu telefonski zatražila i uvid u ovogodišnje izvještaje Ureda, ali do njih, kako su joj rekli, neæe moæi doæi prije veljaèe 2006. godine. Vladin glasnogovornik Ratko Maèek juèer je rekao kako èinjenicu da je Ured kojem je na èelu poslao tražene dokumente novinarki ne smatra svojim porazom. Štoviše, ponovio je svoju raniju tvrdnju da je Vlada novinarki Berkoviæ tražene dokumente poslala još 2004. godine.

' Iste smo materijale sada poslali još jednom,  juèer smo joj poslali samo dopunu njezina zahtjeva. Taj sluèaj zapravo nije sluèaj, i to zbog èinjenice da je Ured za odnošæu s javnošæu Vladu RH nakon traženja kolegice s Berkoviæ moju su djelatnici nazvali i provjeroli je li podigla tražene materijale. Ona je to potvrdila i zahvalila nam na trudu. Nakon toga se više nismo èuli. ' - rekao je Maèek. Berkoviæ je juèer, pak, još jednom rekla da dokumente koje je tražila nije dobila od Vlade sve do juèer te da protivna tvrdnja glasnogovornika 'pokazuje nevjerojatnu razinu nesposobnosti i bahatosti ljudi koji vode Vladine odnose s javnošæu.'

O.Obad

... više ...


The following is an excerpt of the ANEM weekly media update:

SUBSCRIPTION DELAYED

BELGRADE, September 21, 2005 (B92) - The collection of TV subscription will not start from October 1, 2005, as announced earlier.

The Electric Power Industry of Serbia (EPS) and the Broadcast Agency Council failed to reach an agreement on collection of subscription through power bills. While the Council insisted on having one tied bill for electricity and subscription, the EPS had stuck to their demand to separate the bills.

The subscription fee will be 300 dinars per month. However, the Serbian Government still has not managed to resolve the disagreement among the two public companies over the way in which the subscription will be charged.

"Our arguments, legal and financial, support the opinion that RTS
subscription cannot be charged together with the electricity, however, the government will have a final saying on the matter", said Momcilo Celabovic, director of the EPS Public Relations Center.

On the other hand, Radio Television of Serbia and the Broadcast Agency Council insist on tying the two bills, saying it would oblige people to pay the subscription. They also insist on tied bill because, according to unofficial evaluation, only 25 percent of the population would pay the fee. If the decision to have a single bill is made, the ones not paying the TV subscription fee together with the electricity would face power disconnection.

However, the Broadcast Council said RTS would seek court settlement of debt from the irregular payers. If the bills were combined, it would be impossible to avoid payment of the subscription fee. The lawyers explain EPS is accountable for collecting the subscription from citizens on behalf of RTS:

"The citizens are obliged to pay for all services specified in the invoice to the Infostan,", said lawyer Tanja Bozinovic.

Owners of weekend cottages wonder whether they would have to pay TV subscription if they have the power connections. They say the subscription is an impost of 3,600 dinars a year, for a five-day-visit to the cottages during a year. Even when they are there, they say, they do not wish to watch television. However, the Broadcast Agency explains that the subscription will not be linked to the electricity meters or number of television sets, but will be rather charged per household.

Only the persons with disabilities will be exempt from the obligation to pay the subscription fee.

If the agreement on the method of subscription charge is not reached, the tax payers will still pay two and a half billion dinars (funds secured from the budget) for the RTS program.

CHARGES AGAINST AUSTRALIAN DAILY

BELGRADE, September 22, 2005 (Danas) - Dragan Vasiljkovic, nicknamed Captain Dragan, denied any legal proceedings against him in The Hague Tribunal, Croatia or Bosnia and Herzegovina.

Vasiljkovic announced launching a defamation action against the national Australian daily newspaper The Australian for an article which "groundlessly accused him of war crimes".

"The lawyers assured me of winning the lawsuit with suitable moral and financial compensation. The daily will also be obliged to cover all legal costs", said Vasiljkovic at the yesterday's press conference.

Vasiljkovic said that the authors of the disputable article declared series of untruths, accusing him of "alleged rape, torture and murders of Muslims in Bosnia, killings of civilians and ethnic cleansing". Vasiljkovic stated not even Croats, Bosnians or the Hague Tribunal accused him of those things.

According to Vasiljkovic, this process will be a turning point in commonly adopted practice of treating Serbs in the western media.

"We will prove that every story has two sides. We will prove to others, but also to ourselves, that the defense of one nation is not and cannot be regarded as crime, of course, if you fight the battles chivalrously", Vasiljkovic said.

Vasiljkovic also said he had requested audience with the Serbian Prime Minister Vojislav Kostunica and that he has spoken with the Serbian Emigration Minister Vojislav Vukcevic.

"The Serbian Government will back me with the documentation required for the lawsuit. I will try to rebut any concrete indictment", said Vasiljkovic, adding he had spoken with the Patriarch Pavle who told Vasiljkovic that one needs to fight for the truth.


JOURNALIST DIED ON ASSIGNMENT

NOVI SAD, September 23, 2005 (Beta) - Journalist Hilda Eremic died yesterday while reporting from the Vojvodina Parliament.

Hilda Eremic was reporting from the press conference held by the deputy speaker of the Vojvodina Parliament Sandor Egeresi. TV Novi Sad journalist approached Egeresi after the conference to get a statement, and collapsed.
Colleagues and staff in the Parliament House tried to assist her, until the ambulance came and took her to the Institute for Cardiovascular diseases. The journalists later reported that Eremic died after suffering a heart attack

President of the Vojvodina Parliament Bojan Kostres sent a telegram of condolences to the Radio Novi Sad and Hilda Eremic's family.

"I share your grief for Hilda, who was a dear friend and professional. She covered almost all events in the Parliament. Unfortunately, her life ended there too", said Kostres.

SUBSCRIPTION CHARGE THROUGH EPS - AGAINST THE LAW

BELGRADE, September 26, 2005 (Beta) - Serbian Ministry of Mining and Energy believes the charge of TV subscription together with the electricity is illegal and against the provisions that regulate the operations of the Electric Power Industry of Serbia.

Under the Energy Law and many other acts that oblige EPS to select few of its companies that provided services to EPS but did not participate in the coal and energy production, this company is not accountable to charge for any other services except those determined as the principle operation of the company, the Ministry said.

EPS told the Beta News Agency that they were ready to abide by the provisions of the Broadcast Act which envisaged the collection of TV subscription through the electricity bills, but only if the consumers would get two separate bills - one for the used electricity, and the other for the TV subscription.

**The information contained in this autolist item is the sole responsibility
of ANEM**


... više ...


Novi poslovni tjednik Lider, izdavaèa Lider press, pojavit æe se na kioscima u petak 7. listopada ( u Zagrebu 6. listopada). Prvi broj bit æe tiskan u 30.000 primjeraka, a prosjeèna planirana tiraža u prvoj godini bit æe 15.000 primjeraka, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Prema rijeèima glavnog urednika Lidera, Miodraga Šajatoviæa, i direktora izdavaèke kuæe Lider press, Željka Vukeliæa, u realizaciju tog projekta u dvije æe se godine uložiti do 7,5 milijuna kuna.

Tvrtka Lider press d.d. u veæinskom je vlasništvu zaposlenika, a poèetnu potporu dale su i tvrtke iz sustava Agram - Euroagram i Eurodom. U roku od godine dana trebala bi se uspostaviti vlasnièka struktura u kojoj bi zaposlenicima ostao veæinski udio (55 posto), jednom od partnera iz novinske djelatnosti (s kojima se pregovara) pripalo bi 25 posto dionica, a preostalih 20 posto pripao bi domaæim tvrtkama koje su prepoznale vrijednost ovog projekta.

(Bankamagazin)

... više ...


Today the European Federation of Journalists condemned the increasingly hostile behaviour of media employers in Greece where it claims media from both the print and the press sector are putting heavy pressures on their employees to accept “scandalous infringements of labour rights.”

 

Among the incidents that have enraged journalists are

 

  • The daily newspaper APOFASI which stopped its activities and left unpaid for three months 50 journalists and 40 other media workers.
  • The leading news radio station SKY which announced that it will cut 30 journalists' jobs by giving some extra bonus for those ones who will "voluntarily" choose to leave the company.
  • Radio station FLASH, which is lingering between bankruptcy and 50 job cuts
  • Another news radio station PLANET which has changed ownership, leaving journalists unpaid and unemployed.
  • The national daily newspaper MAKEDONIA, based in Thessalonika, which has fired 10 journalists from the Athens bureau closing down the office.

 

In addition the EFJ claims other media groups often delay payment of journalists’ salaries by two and sometimes three months.

 

“Everyday we see newspapers or broadcasters firing journalists to cut back on expenses” said EFJ General Secretary Aidan White. “We may understand that there are economic and financial constraints, but we cannot accept that dozens of media workers are being asked to pay the price of what appears to be management incompetence and flagrant denial of workers’ rights to basic social rights such as wages and redundancy payments.”

 

On 20 September, the Pan-Hellenic Federation of Journalists’ Union opposed what it called “abusive and illegal employer plans” in the Greek media sector and their policy of “voluntary” resignations. It also called the government to fulfil its role of watchdog of social and industrial policies in the country.

 

“Journalists across Europe fully support their Greek colleagues in their battle for fair and transparent working conditions”, said Aidan White, “and we hope that the Greek authorities will realise how serious the situation is”.

 

Further information: + 32 2 235 22 00

The EFJ represents over 250,000 journalists in more than 40 countries

 

... više ...


 

 

 

 

 

 

The International Federation of Journalists today expressed concern over the targeting of Iraqi journalists by military authorities and called on United States forces to release a leading television reporter detained without explanation two weeks ago.

 

Majed Hameed, a reporter for the Al Arabiya News Channel, is one of a number of journalists to be detained without charge or explanation from the authorities. In recent months several Iraqi reporters working for international news organisations have been held for lengthy periods without being charged.

 

“We are very concerned that there is no word about why he has been held in what appears to be a premeditated action against him,” said Aidan White, IFJ General Secretary. “This man is acknowledged as a hard-working professional whose work has taken him into some of Iraq’s most dangerous places from where he has delivered much ground-breaking journalism.”

 

The IFJ says that Iraqi journalists whose energy and resourcefulness is producing some of the most telling reporting from the region are also among those most likely to face harassment from the military.

 

 “There have been a number of cases of journalists being targeted simply because they get to the scene of an incident quickly. In the eyes of the army this is suspicious, but in effect they are penalised for doing their job too well,” said White.

 

Al Arabiya say that Hameed has been an eye-witness to combat incidents between US forces and armed groups in Falluja, al Qa’em, Ramadi, Hadeetha, Rawa and most recently Tella’far, where he was the only broadcast reporter in the spot in a major confrontation. His reports have received global coverage.

 

But he was arrested away from the front line, while attending the mourning of a family member in Al Anbar area where he was among a number of people detained. He was taken by US forces to the neighbouring Al Anbar detention facility.

 

Last week, freelance cameraman Samir Mohammed Noor working for Reuters, who was arrested by Iraqi troops at his home in the northern town of Tal Afar four months ago, was found by a secret tribunal to be ‘an imperative threat to the coalition forces and the security of Iraq. At least four other journalists working for international media are being held without charge by the US military in Iraq.

 

 “These detentions, which appear to have been calculated actions, make no sense at all,” said White. “There should be an official explanation as to the whereabouts of all our colleagues and concrete reasons for their arrests. If not, we can only assume that once again Iraqi journalists brave enough to try to report freely are being victimised.”  

For further information contact: +32 2 235 2207
The IFJ represents over 500,000 journalists in more than 110 countries

 

... više ...


SPLIT - Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Joviæ nije se pojavio pred Haaškom sudom u ponedjeljak kako bi se izjasnio o krivnji po optužnici za nepoštovanje Tribunala. Za razliku od Joviæa, glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Marijan Križiæ pojavio se juèer pred Haaškim sudom te se izjasnio da "Josipnije kriv prema optužnici.
Tužiteljstvo je najavilo da æe od raspravnog vijeæa zatražiti izdavanje naloga za uhiæenje Josipa Joviæa.
— Nisam iznenaðen takvim razvojem dogaðaja, Tužiteljstvo neæe odustati od svojih zahtjeva i ja oèekujem da æe Sud izdati nalog za uhiæenje. Ja ostajem èvrsto pri svojim stavovima da Haag nije nadležan za djela koja su mi stavljena na teret - kazao nam je Josip Joviæ.
Prema rijeèima njegova odvjetnika Krešimira Krsnika, ako Sud izda nalog za uhiæenje, odmah æe se aktivirati hrvatski Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom. Tribunal æe proslijediti nalog Vladi u Zagrebu, a ona nadležnom Županijskom sudu.
Na naše pitanje postoji li moguænost da domaæi sud odredi pritvor za Joviæa, odvjetnik Krsnik je odgovorio kako je uvjeren da do toga neæe doæi. "Joviæ nije ratni zloèinac, nije u bijegu niti je optužen po Statutu Haaškog suda.
— Županijski sud æe morati postupiti po Ustavnom zakonu o suradnji, a u njegovim odredbama ja ne vidim naèina na koji bi me naša pravna država u ovom sluèaju dala uhititi i otpremiti u Haag. No, bojim se da æe biti politièkih pritisaka i trgovine, te bih ja mogao postati žrtva takvog scenarija. Želim testirati hrvatsku pravnu državu i vidjeti hoæe li ona popustiti pritiscima i prijeæi preko Ustavnog zakona o suradnji s Haagom i hrvatskog Ustava kao da ih nema — rekao nam je Joviæ. Dodao je i kako on nije bjegunac, te æe poštovati odluke hvatskog pravosuða, pa i u sluèaju da po njima bude morao u Haag.

Damir TOLJ
   

Muljaèiæ: Privest æemo Joviæa

- Ako bi Haaški tribunal zatražio prisilnu mjeru privoðenja novinara Josipa Joviæa, mi bismo bili dužni na temelju Pravilnika o postupanju to i uèiniti, i to putem nadležnog suda u Hrvatskoj — izjavio je za naš list pomoænik ministrice pravosuða Jakša Muljaèiæ koji je na èelu Uprave Ministarstva za suradnju s meðunarodnim kaznenim sudovima.
- Josip Joviæ je slobodan èovjek i na njemu je da odluèuje što napraviti. Moguæe je da nakon njegova nepojavljivanja pred Haaškim tribunalom Sud zatraži mjeru privoðenja, no o tome je rano spekulirati — nastavio je Muljaèiæ.

Sudac Alphonse Orie: Izdat æemo nalog

- Joviæu je poslan sudski poziv, no on je 23. rujna podnio zahtjev za odgaðanje prvog stupanja pred sud, koji mu je odbijen — kazao je predraspravni sudac Alphonse Orie. Najavio je da æe zbog nedolaska optuženika sudsko vijeæe razmotriti izdavanje naloga za uhiæenje. Kazao je kako æe raspravno vijeæe "oèigledno morati izdati nalog za uhiæenje" Joviæa, a predmetni tužitelj David Eckerson najavio je pisani podnesak sa zahtjevom za njegovo uhiæenje

... više ...


 Meðunarodno udruženje novinara upozorava na sedmogodišnju kaznu zatvora dosuðenu televizijskom reporteru Al Jazeere Tayseer Allouni. Presudu je donio sud u Španjolskoj, a ona bi kao opomena mogla dovesti do porasta autoocenzure u medijima koji obavještavaju o pitanjima sigurnosti i organizacijama koje se oznaèuju kao «teroristièke».

 

Allouni, iskusan i poštovan novinar na Srednjem istoku, uhapšen je u studenom 2004. pod optužbom da je karika u teroristièkoj mreži Al Qaede. Zapravo je po prvi put bio uhiæen u rujnu 2003. , ali je pušten nakon mjesec dana zbog bolesti.

 

Vrhovni sud Španjolske proglasio ga je krivim za suradnju s teroristièkom grupom, ali ga je oslobodio od optužbe da je èlan Al Qaede.

 

«Sedmogodišnja zatvorska kazna je dosuðena za primjer ako imamo u vidu prirodu dokaza protiv njega», kaže Aidan White, glavni tajnik IFJ-a. «Vrlo nas zabrinjava što posljedice ovog sluèaja po medije i novinare mogu biti takve da poènu odbijati prièe koje bi ukljuèivale grupe ili organizacije koje se mogu nazvati «teroristièkim».

 

IFJ kaže da je izvještavanje iz tog kraja svijeta i bez toga opasno po novinare, te da je 99 ljudi koji rade za medije veæ ubijeno otkad su SAD napale Irak 2003. godine.

 

«Odsad æe reporteri dobro razmisliti s kim razgovaraju pripremajuæi reportaže», kaže White. «Ta bi osuda  mogla za posljedicu imati zatvaranje izvora informiranja koji novinarima trebaju da bi se probili kroz propagandu koja prevladava u takozvanoj borbi protiv terorizma.

 

IFJ pozdravlja odluku Allounijeve obitelji da uloži žalbu na presudu, za koju poslodavac osuðenog novinara Al Jaseera kaže da je temeljena na traljavim dokazima i indicijama. Allouni (50) je pušten uz jamèevinu do odluke o žalbenom postupku, a osuðen je kao jedan od 18 osumnjièenika u najveæem procesu islamskim aktivistima u Europi.

 

«Važno je da dokazi budu dobro prouèeni da bi se izbjegla svaka bojazan daje presuda donesena iz politièkih razloga», kaže White.

 

Al Jazeeru, satelitsku TV stanicu, koja je izazvala mnoge nedoumice meðu èlanovima Vlade SAD-a zbog svog kritièkog i neovisnog javljanja s iraèkog ratišta, veæ su dvaput napale amerièke snage. Pogoðen je njen ured u Kabulu, a jedan je nje novinar ubijen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... više ...


SPLIT/HAAG - Ostajem pri odluci da se neæu pojaviti pred Haaškim sudom u ponedjeljak. Taj sud nije nadležan u pitanjima za koja se mene tereti, a u prilog mojoj tvrdnji stoji èinjenica da se niti u Ustavnom zakonu o suradnji Hrvatske s Haaškim tribunalom, niti u Statutu Suda ne spominje moguænost podizanja optužnice protiv novinara zbog objave nekih materijala - kazao nam je Josip Joviæ, komentator i bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije.
Joviæ je pozvan da se 26. rujna pojavi pred Meðunarodnim sudom za ratne zloèine u Haagu kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici koja ga tereti za nepoštovanje Suda.
Naime, Joviæa i glavnog urednika tjednika Hrvatsko slovo Marijana Križiæa Haaški sud optužuje za javno iznošenje identiteta i iskaza zaštiæenog svjedoka sa zatvorenog suðenja Tihomiru Blaškiæu 1998. godine.
Križiæ i njegov odvjetnik Emil Havkiæ nisu željeli potvrditi ni opovrgnuti da æe se u ponedjeljak pojaviti u Haagu, ali novinari su iz svojih izvora doznali kako su obojica na listi putnika zrakoplova iz Zagreba za Amsterdam, te da su rezervirali hotel u Haagu.
Joviæev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je da æe se Joviæ odazvati pozivu Haaga samo ako hrvatski sud potvrdi da je ICTY nadležan i za novinare.
- Uvreda suda nije ratni zloèin - dodao je Krsnik, te navodi kako odluku o osporavanoj nadležnosti Haaškog suda oèekuje ponajprije od Županijskog suda u Splitu, potom Vrhovnog, a na koncu i Ustavnog suda.
Haaški sud, po njegovim rijeèima, nije odredio prisilne mjere za Joviæa, ali æe to vjerojatno uèiniti ako se on ne pojavi dobrovoljno.
- Moguæe je izdavanje i naloga za privoðenje, ali je u tom sluèaju procedura drukèija. No, uvjeravam vas da znam èitati zakone i, jednostavno kazano, ne vjerujem da æe mi suditi zbog onoga što mi predbacuju - zakljuèuje Joviæ.

Damir ŠARAC/(H)

... više ...


 The International Federation of Journalists today condemned the killing of a television technician in Mosul, the third media victim in the town over the past week and a shooting that brings to 99 the number of journalists and media staff killed in Iraq since the invasion of the country in March 2003.

 “This has been another deadly week in the life of Iraqi media,” said Aidan White, IFJ General Secretary. “These latest deaths only confirm that we are in the midst of an unprecedented assault on media freedom by so-called insurgents who have no respect for decency or democracy.” 

 Ahlam Youssef, an engineer working for al-Iraqiya television was shot on Wednesday while driving with her husband, who was also killed. Their son was seriously wounded in the attack.

 Youssef 's murder follows the killing of Firas Maadidi, 36, bureau chief for As-Saffir and chief editor of the local daily Al-Masar, who was killed by unidentified gunmen in the city on Tuesday. A day earlier, the body of Hind Ismail, a 28-year-old reporter for As-Saffir, was found in a suburb of the town.

 As-Saffir, based in Baghdad, is an independent newspaper which has criticized insurgent attacks against Iraqi civilians, calling them terrorist operations.

Al-Iraqiya has been increasingly targeted because of its ties to the U.S.-supported Iraqi government. Insurgents in Mosul have killed at least three other employees of the station and its affiliates in 2005, and Al-Iraqiya offices have repeatedly come under mortar attack.

Last Monday, Fakher Haider, who had worked for over two years for the New York Times was found dead 3 km southwest of Basra with his hands bound and a single bullet wound to the head.

 “These are clearly targeted killings which aim to censor local journalists from reporting on democratic change in Iraq,” said White. “The international community must intervene now to support the Iraqi media”.

For further information contact: +32 2 235 2207
The IFJ represents over 500,000 journalists in more than 110 countries

 

... više ...


Zbor fotoreportera HND i Galerija Bardov pozivaju vas na otvorenje izložbe "Hrvatska novinska fotografija"

u utorak 27. rujna 2005. u 19 sati u Galeriji Bardov,

Trg žrtava fašizma 1.

Veselimo se zajednièkom druženju

... više ...


 The Vienna based South East Europe Media Organisation (SEEMO), a network of editors, media executives and leading journalists in South East Europe and an affiliate of the International Press Institute, is pleased to announce the winner of the Dr. Erhard Busek - SEEMO 2005 Award for Better Understanding in South East Europe. The eleven members of the jury have chosen Brankica Petkovic, Head of the Center for Media Policy at the Peace Institute in Ljubljana, Slovenia, and Editor-in-Chief of the book versions of Media Watch and Media Watch Journal, as this year's winner. She is also the author of a number of articles on media representations of minorities,
with a special focus on the Roma minority in Slovenia.


Petkovic, who has been a journalist since 1986, was chosen for her
longstanding media work in South East Europe. One of the main reasons forthe award is Petkovic's involvement in attempts to improve the status ofminority groups and citizens in the South East European media; work that resulted in a better understanding of minorities in the region and a raising of awareness for their problems. She was also a trainer at courses for Roma journalists. Petkovic was project leader for the regional project "Media ownership and its impact on media independence and pluralism in South East European and new EU member countries," that enabled a better understanding
of the media ownership situation in South East Europe. She is also co-author of the book Media Ownership

Sponsored by Dr. Erhard Busek, Special Co-ordinator of the Stability Pact for South Eastern Europe, Coordinator of the Southeast European Cooperative Initiative (SECI), President of the European Forum Alpbach, Chairman of the "Institute for the Danube Region and Central Europe" and former Vice-Chancellor of Austria, the 2,000 Euro award is given annually to a journalist, editor, media executive or person educating journalists in South East Europe, who, through the media, has promoted a climate of better understanding among peoples in the region and worked towards ending minority problems, ethnic divisions, racism, xenophobia, etc.


In 2002, the South East Europe Media Organisation (SEEMO) and its
international jury chose the Croatian journalist Denis Latin as the
recipient of the Dr. Erhard Busek - SEEMO 2002 Award for Better
Understanding in South East Europe. In 2003, the award was given to Kemal Kurspahic, former editor-in-chief of the Sarajevo daily Oslobodjenje.


This year's award will be presented on 21 October 2005, in Vienna. For any further information, please contact Kristina Benkotic, SEEMO Assistant at:
info@seemo.org or by phone: +43 1 513 39 40.

---------------------------------------------------------------------

SEEMO is a regional network of editors, media executives and leading
journalists in South East Europe.

SEEMO - IPI, Spiegelgasse 2/29, 1010 Vienna, Austria, Tel (SEEMO+HELP LINE):
+43 1 513 39 40, Tel (SEEMO): +43 1 512 90 11 11, Fax: +43 1 512 90 15,
E-mail: info@seemo.org, Web: http://www.seemo.org



If you do not want to receive our mailings please send an e-mail to:
info@seemo.org

... više ...


ZAGREB - Meðu pedesetak hrvatskih novinskih fotografa, èije æe prošlogodišnje najbolje fotografije od utorka naveèer biti predstavljene na izložbi u prestižnoj i specijaliziranoj galeriji za fotografiju Galeriji Badrov bit æe i sedmorica fotoreportera Veèernjeg lista: šef fotografije u našoj redakciji Dražen Breitenfeld, iskusni Mišo Lišanin i Davor Višnjiæ, mladi te veæ dvaput zaredom nagraðivani Goran Stanzl, meðu ostalim, i za fotografiju èasne sestre na klizaljkama, umjetnik trenutka i ljudske psihe Patrik Macek, brzi Saša Zinaja i Goran Paniæ iz Vinkovaca.

Sve su to naše kolege s kojima radimo svaki dan i od èije inspiracije te nadasve brzine oka i okidanja zavisi kakav æe dojam ostaviti stranice Veèernjaka na naše vizualno sve zahtjevnije èitatelje.

Treba podsjetiti i ovom prigodom, a to èini i Ladislav Tomièiæ u tekstu koji prati katalog radova, "novinska fotografija nema puno toga zajednièkog s umjetnièkom.

Ona se dogaða u trenutku, koji ponekad, ovisno o vještini fotoreportera, ostaje zabilježen za vjeènost". Izložbu sutra u 19 sati otvara èlan Gradskog poglavarstva za podruèje obrazovanja, kulture i sporta Duško Ljuština, a svojevrsni hepening prireðuju redakcije dnevnih novina. Radovi æe se moæi pogledati do 15. listopada.

                                                                                vecernji list

... više ...


VELIKA pobjeda hrvatske košarkaške reprezentacije u razigravanju za ulazak u èetvrtfinale ipak nije prošla u miru, kao što to piše veæina srpskih i crnogorskih medija. Dok je Željko Obradoviæ skupa s debaklom svoje momèadi i dalje tema broj jedan, nemali je broj onih koji pišu o savršenoj organizaciji i dobrom raspoloženju koje je vladalo u Podgorici.

Tako crnogorska "Republika" piše o "položenom ispitu" i zdravom navijaèkom raspoloženju, a slièno se navodi i u ostalim tiskovinama tog podruèja.

No, sumnjamo da bi se s tim složili naši navijaèi i novinari, kojima podgorièka iskustva neæe ostati u najboljem sjeæanju. Nakon utakmice s Talijanima domaæi huligani napali su naše navijaèe. Ispred dvorane Moraèa došlo je do velike uliène tuènjave u kojoj je bilo mnogo ozlijeðenih, što naših, što njihovih navijaèa.

Nakon što je veliki broj Hrvata, veæinom Dalmatinaca i Dubrovèana slavio pobjedu i pjevao naše pjesme, pristalice nogometnog kluba Buduænost, poznatiji kao Varvari, uspjeli su probiti zaštitarski zid i uæi meðu naše navijaèe. Došlo je do masovnog sukoba, a prema prvim policijskim izvješæima, nitko od ozlijeðenih nije bio u teškom zdravstvenom stanju.

Èini se kako su Varvari pod svaku cijenu Hrvatima htjeli pokazati kako nikada neæe biti dobro došli, pa su registarske tablice s hrvatskih osobnih automobila masovno nestajale, a zabilježen je i jedan sluèaj da se s jarbola pred dvoranom skinula hrvatska zastava. Ipak, crnogorski policajci pokazali su se maksimalno korektni i prisebni. Koloni naših automobila omoguæili su pratnju sve dok nisu napustili opasno podruèje.

Ni naši novinari nisu se usreæili u podgorièkom hotelu kada su u srijedu ujutro pri odjavi dobili raèun. Iako je soba u hotelu Ljubojeviæ procijenjena na 90 eura, Hrvatima je uredno naplaæeno 100 eura, bez uvažavanja dopisa koji su naši novinari dobili nakon rezervacije. Za usporedbu, ista soba s doruèkom tijekom godine košta 35 eura, što se navodi i u Sportskim novostima.

Kao šeæer na kraju, neugodnosti nisu uspjeli izbjeæi niti HTV-ovci. Nakon što su komentatori Stjepan Cvitkoviæ i Aco Petroviæ nakon obavljenog posla otišli na veèeru u poznati podgorièki restoran Maša, svoje automobile su pronašli u potpuno demoliranom stanju. Razbijeno je suvozaèevo svjetlo, dva stakla sa stražnje strane, a umjesto torbi koje su ostavili u automobilu pronašli su hrpu kamenja.

S Acom su na veèeri bili Biserka i Jole Petroviæ, koji su, nakon svega, nastavak Eurobasketa odluèili popratiti ispred malih ekrana u rodnom Šibeniku.                                                          www.Index.hr

... više ...


The Independent od srijede u èlanku koji se, poèevši od naslova, uglavnom bavi izjavama glavne tužiteljice suda u Haagu Carle Del Ponte da se Ante Gotovina skriva u samostanu u Hrvatskoj, samo uzred i na kraju teksta navodi da je u Zagrebu uhiæen djelatnik veleposlanstva osumnjièen za eksploziju rijeèima da su uhiæenjem osumnjièenog "umireni strahovi da su nacionalisti zapoèeli teroristièku kampanju za destabilizaciju kandidature Zagreba za èlanstvo u EU".
Jedan od najuglednijih britanskih listova The Times koji je nakon incidenta u veleposlanstvu na svojim web-stranicama meðu prvima izvijestio o "bombi koja je pojaèala strahove od rastuæeg nemira u regiji poslije nekoliko godina zatišja, nakon okonèanja rata za nezavisnost bivših jugoslavenskih republika 1995. godine", svojim èitateljima nije donio nikakvu novu vijest niti dodatna pojašnjenja o eksploziji.

Na stranicama lista Guardian može se pronaæi samo vijest o eksploziji s izjavom hrvatskog predsjednika Stipe Mesiæa, koji je incident opisao kao "teroristièki akt" te izjavom premijera Ive Sanadera, koji je rekao da je ovaj èin "uperen direktno protiv nastojanja Hrvatske da se pridruži EU".

"Britanija je najveæa prepreka za Hrvatsku u zapoèinjanju pregovora za pridruživanje Europskoj uniji", zakljuèuje Guardian svoj izvještaj.

BBC na hrvatskim internetskim stranicama donosi vijest o uhiæenju Damira Rovišana, a u prilogu hrvatske redakcije BBC-a navodi se da britansko veleposlanstvo još nije objasnilo "kako je osoba s kriminalnom prošlošæu, koja je ranije bila pravomoæno osuðena, mogla raditi u veleposlanstvu".

BBC takoðer navodi da je službeni London odluèio preispitati naputak koji daje britanskim graðanima, vezano uz riziènost putovanja u Hrvatsku, a koji kaže da "napadima mogu biti izloženi i civili, te mjesta na kojima se okupljaju stranci".

Hrvatska ipak nije svrstana u skupinu riziènih zemalja, no istaknuto je da je ona izložena prijetnji meðunarodnog terorizma, baš kao i ostale europske zemlje.

Vijest o eksploziji u zgradi britanskog veleposlanstva u Zagrebu u ponedjeljak su prenijele svjetske novinske agencije, kao i vodeæi britanski listovi.                                                  Iskon portal

... više ...


RTL Televizija u srpnju je podnijela tužbu protiv HRT-a, tereteæi HTV da je samo u prvih šest ovogodišnjih mjeseci na oba svoja programa prekršila zakon najmanje 593 puta. Više: RTL tužio HRT zbog reklama (22. srpnja 2005.)

Ravnatelj HRT pojasnio je na sjednici Programskog vijeæa HRT-a da je do prijestupa dolazilo jer je Dnevnik ponekad trajao dulje, pa bi marketinški fond predviðen za oglašavanje od 19 do 20 sati ušao u fond od 20 do 21 sat.

Galiæ je rekao da od svih primjedbi konkurencije to sve što prihvaæa te da kršenja zakona više nema.

Vijeæe nije donijelo nikakav stav niti zakljuèak o Galiæevom izvješæu i promidžbi na HTV-u, veæ je to odgodilo za iduæu sjednicu.

Zbog jednog suzdržanog glasa nije usvojen prijedlog da se prihvati obrazloženje ravnatelja HRT-a, uz obvezu da se poduzmu sve mjere da HRT poštuje zakon.

Vijeæe je prihvatilo prijedlog programskog usmjerenja HTV-a za iduæih devet mjeseci, uz primjedbu da redakcija kulture nije dobro osmislila koncept pa se ne vidi kakav æe biti njezin program.

U informativnom djelu promjene æe doživjeti regionalni program koji æe biti spoj Hrvatske danas i županijskih panorama.

Planira se smanjiti broj izravnih prijenosa saborskih sjednica i poèeti s proizvodnjom emisija o radu Sabora.

Planirane su i neke nove emisije, poput Vijesti iz znanosti, TV dvoboja Puni krug Dubravka Merliæa, magazina Nedjeljom popodne, Europskog magazina i Potrošaèkog koda.

Vijeæe je na sjednici prihvatilo i izviješæe o provedbi programskih usmjerenja Hrvatskog radija i HTV-a te primilo na znanje izviješæe o poslovanju HRT-a.

Podnoseæi izvješæe o poslovanju, Galiæ je ustvrdio da su u prvih ovogodišnjih šest mjeseci nastavili rasti prihodi ali da još brže rastu rashodi. Pritom nije rekao o kojim je ukupno iznosima rijeè.

Poduzet je niz mjera kako bi se rashodi u ovoj godini sveli na prošlogodišnju razinu. Galiæ je najavio da æe se u ovoj godini u proces modernizacije uložiti 140 milijuna kuna.

HINA

... više ...


Nezavisni sindikat Slobodna Dalmacija sa èuðenjem je primio vijest da je Sud u Haagu podigao optužnice protiv Josipa Joviæa, inaèe, èlana našeg sindikata i bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije", te Marijana Križiæa, glavnog urednika tjednika "Hrvatsko slovo". U Joviæevu sluèaju naše je èuðenje to veæe jer je prije tri mjeseca bio pozvan na razgovor s haaškim istražiteljima kao osumnjièenik, te mu je najavljen nastavak saslušanja u istom svojstvu. Umjesto daljnjih razgovora Joviæ je sada zajedno s Križiæem pridružen od ranije optuženim novinarima Ivici Marijaèiæu, Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiæu.

         Pitamo se, ima li danas ijedna zemlja u svijetu u kojoj se od jednog suda u tako kratko vrijeme optužuje toliki broj novinara, te zahtijevamo od hrvatskih vlasti da uèine sve kako bi se stalo na kraj pritisku kojem su izloženi hrvatski novinari. Još jednom istièemo kako poštujemo svaki sud pa tako i onaj u Haagu, meðutim, ne želimo vjerovati da se jedna tako ugledna i moæna institucija poput haaškog tribunala toliko upire kako bi - htjela to ili ne - utjecala na dosegnuti stupanj medijskih i novinarskih sloboda u Hrvatskoj, zbog, kako navode, nepoštivanja Suda u sluèaju "Tužitelj protiv Blaškiæa".

         Pozdravljamo u ovoj prigodi izjavu Dragutina Luèiæa Luce, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, koji je istaknuo da æe "HND Josipu Joviæu i ostalim novinarima optuženim za odavanje identiteta zaštiæenog svjedoka, pružiti punu podršku", jer smo uvjereni da se ni jedan od optuženih hrvatskih novinara ne može izjednaèavati s onima koji su èinili ratne zloèine na ovim našim prostorima.

         Na kraju, oèekujemo od hrvatskog pravosuða da glede optuženih hrvatskih novinara postupi u skladu sa Zakonom, pa tako i prema Josipu Joviæu, èlanu Nezavisnog sindikata Slobodna Dalmacija, kojemu i ovim putem izražavamo punu potporu i solidarnost.

Ivan UGRIN, predsjednik Sindikata Slobodna Dalmacija

 

        
              

... više ...


ZAGREB - Vijeæu za elektronièke medije ovih su dana u radnom posjetu bili predstavnici Regulatorgnog tijela za radio, televiziju i telekomunikacije Republike Austrije, ravnatelj Alfred Grinschgl sa suradnicima Sebastianom Loudonom i Vesnom Paðžiæ.   Razmijenjena su najnovija iskustva u regulatornoj teoriji i praksi, posebice u svjetlu skore izmjene Direktive 'Televizija bez granica'. Posebno zanimanje èlanovi hrvatskog Vijeæa pokazali su za austrijski pilot-projekt digitalne televizije '!TV4GRAZ' te su prihvatili Grinschglov poziv za posjet Beèu, gdje æe nastaviti razgovore o širokopojasnom testiranju za usluge interaktivne digitalne televizije na temelju MHP-a, standardnog europskog operacijskog sustava za interaktivne televizijske aplikacije, kao i o moguænostima primjene austijskog modela u hrvatskoj, stoji u informaciji koju potpisuje predsjednik Vijeæa za elektronièke medije DenisPerièiæ. (О.È)

... više ...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
AKTUALNO