hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Poziv na osnivanje Zbora novinara u kulturi

17.09.2002.

Novinari kulturnih rubrika – ujedinimo se da bismo mogli ostati individualci!

Poziv na osnivanje Zbora novinara u kulturi

Poštovana kolegice/kolega,
Novinari kulturnih rubrika u gotovo svim hrvatskim medijima oduvijek se susreæu s istim problemima koji se zajednièki mogu opisati jednom rijeèju – marginalizacija. Naime, kada se god pojavi problem nedostatka prostora ili minuta u medijima, nekako æe se urednici, u pravilu, najlakše lišiti - priloga iz kulture...
Nekada davno govorili smo, gorko se šalili, kako novine imaju kulturne rubrike samo zato što ih imaju i druge novine. Situacija se, na žalost, nije promijenila – redakcijski “vrhovi” kulturu i dalje èesto drže nekakvim viškom, štivom za tek nekolicinu èitatelja, slušatelja i gledatelja, dok su novinari kulturnih rubrika uglavnom tretirani kao nepokorni individualci, što oni, nažalost, vrlo konkretno mogu osjetiti i na svojim primanjima i statusu.
Poradi svega toga treba razbiti klišej da je kultura nekakav uglavnom manje važan elitistièki rezervat, i kao takav - fakultativan. Jerbo, kultura je vitalni dio svakog našeg dana, od buðenja do lijeganja – a o snovima da i ne govorimo. Upravo stoga i novinari koji prate kulturna zbivanja moraju se odreæi svog obrambenog “elitizma”, dociranja i pogleda svisoka, kako bi modernije i jednostavnije posredovali razne sadržaje o kojima govore.
Individualnost je temelj umjetnosti, dakle i kulture. A da bi novinari koji pišu o umjetnosti i kulturi saèuvali tu individualnost, vrlo je korisno da se  – organiziraju. Istièemo da su se brojni naši kolege veæ organizirali u zborove, prema specifiènim struènim interesima, i veæ uspješno djeluju; primjerice, u posljednje doba u javnosti su zapaženi zborovi ekoloških novinara, sudskih izvjestitelja, zatim novinara koji obraðuju teme iz zdravstva, izvjestitelja iz Sabora, novinara elektronièkih medija, itd. Stoga bi i novinari u kulturi osnivanjem svojeg zbora jamaèno uvelike poozbiljili svoj profesionalni položaj i položaj kulture u medijima.
Inaèe, oblik organiziranja novinara u zborove pokazao se puno zanimljivijim èlanstvu HND od nužnog oblika udruživanja po teritorijalnom principu i redakcijama. Zato oèekujemo da æete i Vi pokazati interes da konaèno osnujemo svoj Zbor novinara u kulturi (ZNUK), kako je to veæ u više navrata pri neformalnim okupljanjima novinara bilo rijeèi.
S tim u vezi, kolegijalno Vas pozivamo na osnivaèki skup Zbora novinara u kulturi Hrvatskog novinarskog društva, koji æe se održati u petak, 20. rujna 2002. godine, s poèetkom u 12 sati, u Klubu “Europa media” u Varaždinu (Cesarèeva 1, zgrada HNK, II. kat). Molimo sve zainteresirane kolege, da dolazak u Varaždin potvrde najkasnije do èetvrtka, 19. rujna, Tajništvu HND-a u Zagrebu, Perkovèeva 2/I, tel: (01) 4828-333, fax: (01) 4828-332, e-mail: hnd&hnd.hr . Nakon održanog skupa, za sve sudionike Uredništvo tjednika “Varaždinske vijesti” uprilièuje prigodan domjenak, a kolegama koji to žele i nazoènost na sveèanom otvorenju 32. Varaždinskih baroknih veèeri  (iste veèeri, u 19 sati).

Za Inicijativni odbor:
Mario Bošnjak
Ernest Fišer
Dražen Ilinèiæ

 

Povratak

AKTUALNO