hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

U povodu 3. svibnja, Dana slobode medija
Novinarstvo vrijedi življenja

03.05.2003.

Ovaj je Dan slobode medija više nego ikoji dosad trenutak da se novinari ujedine i iskažu solidarnost u prokazivanju zastraširanja, represije i cenzure. To je i trenutak za akciju da bi se ukazalo na opasnost s kojom su novinari èesto suoèeni.

Da bi se što bolje obilježio ovogodišnji Dan slobode medija, IFJ je s brojnim medijskim organizacijama, novinarskim druruštvima i grupama potpore slobodi medija stvorio koaliciju i utemeljio Meðunarodni institut za sigurnost novinara (INSI) - globalnu kampanju za kulturu sigurnosti u medijskoj industriji i za novinarstvo vrijedno življenja u cijelom svijetu.

INSI æe službeno biti otvoren 2. svibnja 2003. u Meðunarodnom press centru u Bruxellesu. Istovremeno æe se održati sastanak u organizaciji UNESCO-a na Jamaiki, kampanje za slobodu medija u Londonu, a glavni dogaðaj, otvaranje Institutai prethodit æe obilježavanju Dana slobode medija u cijelom svijetu.

INSI je globalna mreža sigurnosti medija koju je utemeljio IFJ u suradnji s Meðunarodnim press institutom (IPI), a podupire je više od 100 grupa iz svijeta novinarstva, zaštite ljudskih prava i slobodu medija.

Institut æe poticati konkretne akcije i njegovati najbolju praksu treninga za veæu sigurnost i pomoæ novinarima i njihovim ekipama. Detaljno navedene ciljeve naæi æete na Internetu (http://www.newssafety.com). Pozivamo sva udruženja novinara da se ukljuèe u kampanju i podrže INSI.

Što možete uèiniti

· Sva udruženja bi svojim vladama trebala pisati i obavijestiti ih o utemeljenju INSI-ja.
· Udruženja bi trebala pisati medijskim organizacijama pozivajuæi ih da s novinarima i ostalim osobljem rade u smjeru koji je naznaèio INSi kako bi se prihvatila pravila sigurnosti zaposlenih u medijima. Sve bi medijske organizacije trebale u svoeje kolektivne ugovore unijeti èlanke o sigurnosti i treningu svih novinara.
· Udruženja bi trebala na svojim web stranicama i u svojim publikacijama objavljivati sigurnosne savjete novinarima. IFJ i INSI imaju pozamašnu kolekciju informacija o pitanjima sigurnosti medijskog osoblja, koja je besplatno dostupna njihovim èlanicama (http://www.ifj.org/hrights/safety.html.
· Udruženja bi trebala na svojim web stranicama ili u drugom obliku objavititi IFJ vodiè za preživljavanje za novinare LIVE NEWS. Vodiè se može skinuti s adrese: htpp://www.ifj.org/hrights/safecontents.html.

Na kraju pozivamo sva udruženja da u aktivnosti proslave Dana slobode medija ukljuèe i skupljenje sredstava u Fond za sigurnost IFJ-a. 3. svibnja je trenutak solidarnosti sa svim novinarima koji žive u zaprepašæujuæim uvjetima straha i neimaštine. Donacije bez obzira na velièinu kljuène su za funkcuioniranje Fonda, za podmirenje najurgentnijih potreba. To je jedini fond na svijetu koji su utemeljili novinari za novinare. Od 1992. godine pomogao je stotinama kolega u kriznim situacijama. Da bismo mogli nastaviti taj posao, trebamo vašu pomoæ.

Zahvaljujemo na podršci. Zahvaljujemo i na tome što se trudite da novinarstvo postane sigurnije.

Srdaèno,
Aidan White
glavni tajnik IFJ

 

Povratak

AKTUALNO