hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

U povodu Svjetskog dana slobode medija (3. svibnja)
PRAVA, ALI I ODGOVORNOST

03.05.2003.

Profesionalna umješnost i savjest u okružju novinarstva èine jednu jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeæa hrvatsku javnost da je slobodno novinstvo i novinarstvo preduvjet svih ostalih sloboda! Podsjeæamo na to novinare i vlasnike medija, ali i ostale aktere javnog života da sloboda u suvremenoj demokraciji i vladavini prava znaèi sukladnost slobode, odnosno da je moja sloboda ogranièena slobodom drugoga. Drugim rijeèima - neprihvatljiva su prava koja ne slijede i jednake odgovornosti. Dati drugome da govori i èuti ga, u tomu je sadržan odsudan zahtjev koji se postavlja svakom èovjeku, a onda osobito profesionalnom novinaru i uredniku. Kultura dijaloga, naime, samo je jednom od inaèicom nacionalne i univerzalne kulture i u tom je pogledu uloga slobodnih medija više nego dragocjena. Podsjeæamo da profesionalna umješnost i profesionalna savjest, u okružju novinarstva, više no u veæini inih profesija, èine jednu jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Samo pod tim i takvim kondicijama, moguæe je govoriti o novinarstvu kao tzv. èetvrtoj vlasti.
 Ipak, senzacionalizam, dezinformacije, ksenofobija, kršenje nacionalnih, vjerskih, seksualnih i inih ljudskih prava, presezanje u podruèje privatnog i intimnog života nemoænih i najmlaðih èlanova društva, pojave su, koje manje no u nekim prošlim vremenima, ali ipak još imaju razarajuæi uèinak na savjest osoba i društveni život. Naravno, za takvo stanje, na koje nas upozoravaju brojni graðani, novinari, predstavnici civilnih udruga, te najviši državni dužnosnici i saborski zastupnici, nisu odgovorni samo novinari i vlasnici medija nego i ostali akteri javnog života. Izostanak javne kontrole i samokontrole nije jamstvom slobode medija, nego naèinom na koji se javna glasila pretvaraju u javno zastrašivanje! Mi novinari, pozvani smo više no ostali, držati se jasnih pravila zapisanih, meðu ostalim, i u Kodeksu èasti HND-a, a ona jamèe pluralizam, sudioništvo i poštivanje publike.
 Na Svjetski dan slobode medija sjetimo se i brojnih novinarskih žrtava u tek završenom ratu u Iraku, a koje nas, pak podsjeæaju na hrvatske novinare što su obavljajuæi svoj svakodnevni posao pali u Domovinskom ratu.


Dragutin Luèiæ Luce,
predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Povratak

AKTUALNO