hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

IZJAVA Skup Mediji i kultura dijaloga, Opatija, 27.-29.lipnja

04.07.2003.

IZJAVA ZA JAVNOST

Sudionici meðunarodnog skupa "Mediji i kultura dijaloga", održanog u Opatiji od 27. do 29. lipnja 2003. godine u organizaciji zaklade Konrad Adenauer, Društva za kulturu demokracije i Meðunarodnog centra za obrazovanje novinara, na kojem je sudjelovalo 40-tak osoba iz javnog života iz zemlje i inozemstva:

- KONSTATIRAMO da bi kultura dijaloga trebala biti na osjetno višoj razini te da se više može govoriti o nepoštivanju osoba i èinjenica u nas, a ne o dijalogu, kojem je preduvjet povjerenje i razumijevanje. Niska razina kulture dijaloga posebno je uoèljiva u medijima, koji ne promièu komunikaciju, razlièitost ideja i stavova, veæ vrlo èesto manipuliraju ili pak ogranièavaju objavljivanje suprotnih stavova.
- 
- POZIVAMO novinsku struku, vlasnike medija i menadžere da ne zloupotrebljavaju slobodu izražavanja i medija u širenju nesnošljivosti, posebice govora mržnje, veæ da šire kulturu dijaloga, kulturu neslaganja i  èuvanja razine jeziène kulture. Takoðer pozivamo na dijalog i unutar redakcija, unutar struke i pojedinih medija i javnih djelatnika oko unapreðenja kulture dijaloga.

- ŽELIMO medije doliène hrvatskog jezika, što znaèi da pisane i izgovorene rijeèi trebaju imati svoju vrijednost, trebaju biti promišljene i dopuštati da i onaj tko drukèije misli može biti u pravu i da njegovi razlozi mogu biti nesebièni i imati dio istine .

- SMATRAMO da njegujuæi kulturu dijaloga i neslaganja urednici i novinari moraju još više afirmirati odgovornost prema èitateljima i javnosti.

- ZALAŽEMO se za sustavnu izgradnju civilnog društva i javnosti koji æe omoguæiti nesmetan razvoj slobode i demokracije.

- PREDLAŽEMO Hrvatskom novinarskom društvu da preustroji postojeæe Vijeæe èasti ukljuèivanjem predstavnika vlasnika i menadžera medija, kako bi zajednièki promicali etiènost u medijima.

- NAGLAŠAVAMO znaèaj svih oblika obrazovanja novinara, jer samo dobro obrazovani i struèno osposobljeni novinari mogu odgovorno i profesionalno obaviti svoje znaèajne dužnosti  u  izvještavanju javnosti i u promicanju kulture dijaloga.

- POTIÈEMO da redakcije u svoje statute i kolektivne ugovore ugrade neophodne mjere za poveæanje obrazovanja novinara, ukljuèujuæi i mentorstvo nad novim naraštajem novinarske profesije.

- PREDLAŽEMO da se rasprava o medijima i kulturi dijaloga nastavi, ali uz nazoènost menadžera, glavnih urednika i predstavnika javnosti.

 


Opatija, 29. lipnja 2003.

Povratak

AKTUALNO