hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje: O retrogradnim izmjenama Kaznenog zakona RH

15.07.2003.

Najnovijim izmjenama Kaznenog zakona sužava se osvojeni prostor slobode govora, te olakšava progon i kažnjavanje za informacije koje mogu povrijediti neèiji ugled i èast. Tako su dosad novinari mogli biti osloboðeni optužbe za klevetu ako je iz naèina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazilo da nisu namjeravali škoditi èasti i ugledu pojedinca. Takva moguænost, koja je bila propisana èlankom 203. KZ-a, nakon izmjene te odredbe više ne postoji. Ubuduæe èak ni istina neæe biti sigurno jamstvo da novinari neæe biti kažnjeni.

U zemljama u tranziciji, koje svoj pravni sustav nastoje uskladiti s pravom i praksom demokratskih zemalja kako bi što prije postale èlanicama europske zajednice država, promjene kaznenog zakonodavstva karakteriziraju dekriminalizacija rijeèi kojom se povreðuju ugled i èast neke osobe, te ukidanje zatvorskih kazni za kaznena djela klevete i uvrede. Promjene u hrvatskom zakonodavstvu potpuno su suprotnih tendencija.

Hrvatsko novinarsko društvo stoga izražava ozbiljnu zabrinutost zbog izmjene èlanka 203. i drugih promjena Kaznenog zakona, posebice uvoðenja novog kaznenog djela povrede ugleda sudaca, državnih odvjetnika i javnih bilježnika. HND poziva Vladu i saborske zastupnike da uvaže upozorenja kako su usvojene promjene suprotne pravnim standardima javnog komuniciranja u zemljama s dužom demokratskom tradicijom, te da u hrvatski pravni sustav vrate propise koji su u veæoj mjeri štitili slobodu govora.

Za Izvršni odbor HND,

Dragutin Luèiæ, predsjednik

Povratak

AKTUALNO