hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje za javnost

29.10.2003.

Ogranak slobodnih novinara Hrvatskog novinarskog društva prosvjeduje protiv prijedloga Ministarstva financija da Vlada uredbom sa zakonskom snagom poveæa za 100 eura mjeseèno doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje registriranim slobodnim novinarima unatrag za proteklih deset mjeseci. Predloženom uredbom Ministarstvo financija tobože nastoji  ispraviti propuste u naplati doprinosa, a zapravo pokušava iskoristiti zakonodavni predah od raspuštanja Sabora do izbora kako bi se ispod stola ozakonilo poveæanje doprinosa slobodnim novinarima.
Prema prijedlogu Ministarstva financija registrirani slobodni novinari bi trebali državi svaki mjesec uplaæivati poreza, prireza i doprinosa prosjeèno više od tri tisuæe kuna, što je s obzirom na visinu novinarskih honorara preveliko porezno optereæenje.
Ogranak slobodnih novinara ujedno upozorava da to nije jedini primjer porezne nejednakosti novinara. Novim Pravilnikom o porezu na dohodak u èl. 43. samo novinarima su smanjeni sa 40 na 25 posto paušalno priznati neoporezivi rashodi. Svim ostalim kategorijama autora i nadalje se priznaje 40 posto neoporezivih rashoda. A u internim naputcima obvezujuæim za službenika Porezne uprave nezakonito se osporava autorsko-pravna zaštita i porezne olakšice za novinarske priloge zaposlenih novinara, jer po pogrešnom tumaèenju Ministarstva financija rad zaposlenih novinara jest nesamostalni rad i zbog toga ne može imati svojstva autorskog rada.
Ukoliko Vlada usvoji predloženu uredbu Ministarstva financija i ne smanji osnovice za obraèun doprinosa Ogranak slobodnih novinara HND æe se obratiti za pomoæ meðunarodnim organizacijama slobodnih novinara i pokrenuti postupke za ocjenu ustavnosti propisa i podzakonskih akata kojima se u Hrvatskoj porezno diskriminiraju novinari.

Predsjednik Ogranka                                        Predsjednik HND
slobodnih novinara
Ivica Grèar, v.r.                                                 Dragutin Luèiæ

Zagreb, 27. listopada 2003.

Povratak

AKTUALNO