hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu HND

04.03.2004.

Zbor novinara koji prate zdravstvo i medicinu Hrvatskog novinarskog društva (HND) traži od ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga javnu ispriku zbog lažne informacije da postoji 11 ugovora Ministarstva zdravstva s novinarima.

Prema potvrdi samog ministra postoji samo jedan ugovor s novinarom koji nije èlan Zbora i u matiènom listu ne prati problematiku zdravstva.

Ostalih 10 novinara bili su meðu mnogobrojnim novinarima, koji su zajedno s lijeènicima imenovani u povjerenstva MZ za vrijeme sva èetiri dosadašnja ministra – Andrije Hebranga, Željka Reinera, Ane Stavljeniæ Rukavina i Andre Vlahušiæa.

Imenovanja novinara proizlaze iz zakonske obveze da se u dio javno-zdravstvenih kampanja od nacionalnog interesa u povjerenstva imenuju i predstavnici medija.

Izražavamo stoga javnu zabrinutost da se novinare koji su pridonosili akcijama od opæeg dobra poput kampanje suzbijanja pušenja, nepravilne prehrane, aids-a i drugih sada u javnosti pokušava diskreditirati za korupciju i prozivati poput kriminalaca.

Èinjenica je da je izravan povod napada ministra na zdravstvene novinare to što su prokazali pokušaj korupcije i veæinom kritizirali brojne nepopularne poteze potpredsjednika Vlade.

To ne smije zasjeniti odgovornost Uprave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i ministra zdravstva.

Priopæenje predsjednika Hrvatskog lijeènièkog zbora Dubravka Orliæa, kao slijed ministrove izjave ocjenjujemo sramotnim pamfletom o kojemu svoj sud trebaju dati pacijenti, Orliæeve kolege i sud èasti Hrvatske lijeènièke komore i Hrvatskog lijeènièkog zbora, kao što sluèajeve novinara razmatra Vijeæe èasti HND.

Izjavom ministra Hebranga nanesena je šteta profesionalnom i moralnom ugledu svih novinara.

u ime Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu HND

Mario Harapin

Povratak

AKTUALNO