hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Priopæenje HND-a o zbivanju u "Dubrovaèkom vjesniku"

05.04.2004.

     Na skupu dubrovaèkih novinara, održanom 26. ožujka, te u drugim prigodama, više novinara-suradnika tjednika Dubrovaèki vjesnik zatražilo je pomoæ od Hrvatskog novinarskog društva zbog èinjenice da ih je vlasnik toga lista Ivan Balentoviæ doveo pred odluku - ili da se odreknu polovice neisplaæenih honorara za 2003. godinu ili više neæe biti suradnici toga lista. Na spomenutu  skupu novinara stoga je najavljena zajednièka sudska tužba skupine honoraraca koji ne pristaju na takve "uzmi ili ostavi" uvjete.
     Istodobno, na spomenutu su skupu novinara iznesene primjedbe na, najblaže reèeno, nekulturno ponašanje vlasnika lista prema stalnim i honorarnim zaposlenicima Dubrovaèkog vjesnika. Predsjedniku Županijskoga vijeæa HND-a Vedranu Beniæu novinar Bruno Mustapiæ predao je podnesak u kojem se navode i ozbiljne prijetnje Ivana Balentoviæa samom novinaru i cijeloj obitelji Mustapiæ. O svemu tome je izviještena i PU Dubrovaèko-neretvanska, a policija je sluèaj uvrstila u redovito izvješæe za medije dana 2. travnja 2004. godine. Zbog svega navedenog, Županijsko vijeæe HND-a Dubrovaèko-neretvanske županije obavještava Izvršni odbor HND i cijelu javnosti o slijedeæem:
Pravno je i moralno neprihvatljivo tražiti od novinara, honorarnih suradnika Dubrovaèkog vjesnika da se odreknu polovice honorara za obavljeni posao, za koji su veæ odavno trebali biti isplaæeni. Povezivati takvu odluku s buduæom suradnjom u listu još je jedan ružni dubrovaèki medijski presedan.
      Takvo ponašanje, smatra se u HND-u izravan je udar i na cjelokupnu novinarsku struku i dostojanstvo novinara u Hrvatskoj i to, da sve bude još pogubnije, radi vlasnik javnog medija, kojemu bi meðu osnovnim zadaæama trebalo biti zalaganje za vladavinu prava i pravednosti. Sada kad takvi zategnuti odnosi poprimaju oblik prijetnje i životne ugroze novinara, HND upozorava da nije samo rijeè o grubom napadu na novinarsku struku nego i na teško dosegnuti nivo medijskih sloboda u Hrvatskoj kao temelja demokracije i opæeg stupnja civilizacije u Hrvatskoj.

Za Izvršni odbor HND
Dragutin Luèiæ Luce, predsjednik

Povratak

AKTUALNO