hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja razina prava u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju trebala bi se utvrðivati iskljuèivo na osnovi poreznog položaja osiguranika.

15.06.2004.

Prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja razina prava u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju trebala bi se utvrðivati iskljuèivo na osnovi poreznog položaja osiguranika.
To je u praksi, ipak, neprovedivo jer je u izravnoj suprotnosti s propisima o mirovinskom osiguranju. èlankom 11. toèkom 2. Zakona o mirovinskom osiguranju propisano je da se obvezno osiguravaju osobe koje u skladu s posebnim propisima samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost. To znaèi da u HZMO-u, prema propisima o mirovinskom osiguranju, ne smiju i u praksi niti ne osiguravaju novinare samo na temelju njihovog poreznog položaja.
No, kako obavljanje novinarske djelatnosti u Hrvatskoj nije zakonski ureðeno, za mirovinsko i zdravstveno osiguranje profesionalnih samostalnih novinara (freelancera) u HZMO-u zahtijevaju i potvrdu HND-a o profesionalnom  obavljanju samostalne novinarske djelatnosti.
Problem je, pak, u tome što je HND dobrovoljno udruženje profesionalnih novinara, što znaèi da ima novinara koji se profesionalno bave novinarstvom, a nisu èlanovi HND-a. Zbog toga je na radnom dogovoru predstavnika HND-a i HZMO-a dogovoreno da æe HND u prethodnom postupku utvrðivati tko samostalno obavlja profesionalnu novinarsku djelatnost i za freelancere koji nisu èlanovi HND-a. O tome æe HND izdavati potvrde na osnovi kojih æe u HZMO-u osiguravati i freelancere koji nisu èlanovi HND-a, a samostalno se profesionalno bave novinarstvom.
Potvrde æe HND izdavati samo osobama koje se samostalno (izvan radnog odnosa) profesionalno bave novinarstvom i to ako:

1. u prethodnoj godini imaju objavljenih najmanje 12 novinarskih priloga,
2. u prethodnoj godini ostvare bruto autorske honorare od novinarstva kao glavne djelatnosti najmanje u iznosu jednakom  najnižoj propisanoj osnovici mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za novinare pomnoženu s 12 mjeseci.
3. Novinarskim prilogom se smatraju objavljeni pisani, izgovoreni, slikovni ili on-line: izvještaj, vijest, komentar (bilješka ili osvrt, društvena kronika, èlanak, recenzija) kritika, karikatura, esej, intervju, reportaža (putopis, crtica, feature - fiæer) ureðivanje, redaktura te naslovi i najave.
4. HND æe osnovati posebnu troèlanu komisiju za utvrðivanje statusa novinara koji profesionalno obavljaju samostalnu novinarsku djelatnost. Dva èlana komisije se biraju iz sastava Ogranka slobodnih novinara i jedan èlan iz Komisije HND za èlanstvo. Komisija bira predsjedavajuæeg.
5. Administrativne poslove za komisiju obavlja služba HND iz troškova za redovnu djelatnost.
6. Ovaj dogovor æe se poèeti primjenjivati nakon što ga usvoji Središnji odbor HND-a i nadležna služba HZMO-a, a vrijedit æe do donošenja zakona kojim bi se napokon i u Hrvatskoj uredilo samostalno obavljanje profesionalne novinarske djelatnosti.
Ovaj dogovor postignut je izmeðu predstavnika HND-a i HZMO-a u Zagrebu u utorak, 10. lipnja 2003. godine.
Nazoèni su bili: Dragutin Luèiæ, predsjednik HND-a, Mario Bošnjak, glavni tajnik HND-a, Zdenka Seleš, poslovna tajnica HND-a, Dražen Tomiæ, predsjednik Ogranka slobodnih novinara, te Ivan Kocon i Ivica Grèar, a iz HZMO-a Damir Salar, predstojnik Ureda za poslove mirovinskog osiguranja i matiène evidencije i Željko Janeš, viši koordinator Sektora provedbe Središnjeg ureda.
Konstatirano je da probleme zbog obmanjivanja nezaposlenih novinara, koji honorarno suraðuju u medijima, da æe nakon uplaæivanja doprinosa na osnovi Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja imati jednaka prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja kao i zaposleni novinari, nije moguæe riješiti na ovakvom dogovoru.

 

 

Povratak

AKTUALNO