hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Presuda Opæinskog suda u Požegi

14.07.2004.

Presudom Opæinskog suda u Požegi bivši glavni urednik Novog brodskog lista Miroslav Juriæ proglašen je krivim u sporu kojeg su protiv njega proveli Mirko Svirèeviæ, sudac Županijskoga suda u Slavonskome Brodu i Stjepan Haramustek, županijski državni odvjetnik u tom gradu. Sud ga je proglasio krivim jer je kao glavni urednik u NBL- u prenio èlanak iz zagrebaèkog Imperijala  u kojemu se govori o navodnoj korumpiranosti tužitelja, te tako poèinio kazneno djelo klevete. Presuðeno je da mora platiti novèanu kaznu u iznosu od 12.600,00 kuna.
Zbog toga što se ne osjeæa krivim i, kako kaže, ima razloga vjerovati u istinitost tvrdnji iznesenih u prenesenom tekstu, Juriæ je odbio platiti kaznu, te 19. srpnja  mora na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 70 dana. Odlazak u zatvor  njegov je  prosvjed protiv sudske odluke koju smatra nepravednom i naèin borbe za slobodu medija.
Ne ulazeæi u detalje  sudskog spora, Hrvatsko novinarsko društvo i Ogranak Brodsko posavske županije podržava ga u tome prosvjedu  i zalaganju za pravo javnosti na informacije. Posebno zato jer nam se èini vrlo èudnim što tužitelji za isto kazneno djelo nisu odluèili tužiti Imperijal u kojemu je tekst izvorno objavljen, veæ iskljuèivo Novi brodski list i njegova urednika.  Nadamo se zato kako æe i ovaj sluèaj pridonijeti da se izmjenama Kaznenog zakona u pitanjima klevete osigura drugaèije tretiranje takvih i sliènih situacija. Isto tako držimo  kako se u èlanak 203. KZ koji govori o iskljuèenju odgovornosti novinara za klevetu, trebaju ugraditi èvršæi mehanizmi  zaštite profesije koja ima važnu ulogu u javnoj kontroli centara moæi.

Izvršni odbor Ogranka
Brodsko-posavske županije
Višnja Ružojèiæ, predsjednica

Dragutin Luèiæ,
predsjednik HND

Povratak

AKTUALNO