hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Turek kršio ljudska prava novinara?

16.03.2005.

Postoji opravdana sumnja da je POA bezrazložno prekršila temeljna ljudska prava i slobode petero novinara navedenih u Prezentaciji zbog toga što se »iz prikupljenih podataka ne može opravdati iznesena teza da su navedeni mogli sudjelovati u aktivnostima koje bi ugrožavale ustavni poredak«. Tako je juèer, uz dva suzdržana glasa, zakljuèio saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a na osnovu zakljuèaka koje su mu predložili njegova posebna radna skupina i Vijeæe za graðanski nadzor sigurnosnih službi.
    Prezentacija je dokument s kojime je u proljeæe 2004. tadašnji ravnatelj POA-e Franjo Turek upoznao premijera Ivu Sanadera i predsjednika Stipu Mesiæa, a u njemu se petero novinara spominje u kontekstu širenja dezinformacija u vezi sluèaja Gotovina iza kojih stoji britanska tajna služba MI6. Petero novinara su Gordan Maliæ, Ivica Ðikiæ, Ivanka Toma, Marijo Kavain i Željko Peratoviæ. Odbor je nakon njihove ponovljene predstavke od svojih èlanova oformio posebnu radnu skupinu koja je u zadnjih mjesec dana zajedno s Vijeæem izvršila nadzor u POA-i i obavila saslušanje svih aktera ovog sluèaja.
   

»Sigurnosno interesantne osobe«

Predsjednik Odbora Ivan Jarnjak (HDZ) rekao je da je zakljuèeno da POA tijekom 2004. nije provodila mjere tajnog prikupljanja podataka prema navedenim novinarima, ali i dodao da su »zabilježeni kontakti Gorana Maliæa sa sigurnosno interesantnim osobama«.
    – Utvrðeno je da je POA sukladno zakonu i pravilniku provodila mjere tajnog prikupljanja podataka prema sigurnosno interesantnim osobama. Evidentiran je novinar Maliæ zbog komuniciranja s istima, ali on nije bio direktan cilj mjera, rekao je Jarnjak. Dodao je da je »ispitujuæi nastanak Prezentacije, èiji je tvorac idejni i sadržajni tadašnji ravnatelj POA-e Franjo Turek, utvrðeno da je ona nastala operativnom akcijom koju je formirala POA«. Jarnjak je rekao i da je Odbor odluèio da se cjelokupna dokumentacija koju je prikupila radna skupina preda Državnom odvjetništvu. On nije želio odgovoriti na pitanje je li spomenuta sigurnosno interesantna osoba haški istražitelj. Odluèno je odbacio i tumaèenje po kojem se ovim zakljuècima legalizira sigurnosna obrada haških istražitelja.
    – Ne, to nije nitko rekao. To ne proizlazi iz ovih zakljuèaka. U njima piše samo da postoje sigurnosno interesantne osobe, rekao je Jarnjak. Dodao je da zakljuèci ne spominju Ranka Ostojiæa i Zinku Bardiæ, bivšeg ravnatelja i glasnogovornicu MUP-a, kao ni bivšeg pomoænika ravnatelja POA-e Sašu Perkoviæa.
   
Neslaganje oporbe

– Radna skupina nije ih spomenula jer ih nije našla u Prezentaciji, rekao je Jarnjak.
    Neslužbeno doznajemo da je radna grupa veæinom glasova èlanova HDZ-a usvojila zakljuèak da postoji opravdana sumnja da su praæenjem haških istražitelja, koje su tretirali kao strane obavještajce, agenti POA-e prekršili Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom i Zakon o sigurnosnim službama. Na sjednici parlamentarnog odbora glavna rasprava vodila se upravo oko toga hoæe li se prihvatiti taj zakljuèak što su tražili hadezeovci dok su se oporbenjaci protivili tome. Na kraju je navodno presudio Jarnjak tako da taj zakljuèak nije prošao iako su prema nekim informacijama za to bili zainteresirani i u Haškom sudu.
    Oporbenjaci na kraju ipak nisu bili zadovoljni ovakvim epilogom.
    – Riješili smo samo posljedice, ali ne i uzroke. Iz POA-e i dalje cure podaci i nije uspostavljen kvalitetni nadzor nad obavještajnim sustavom, kazao nam je jedan od oporbenih èlanova Odbora za nacionalnu sigurnost.

Zlatko CRNÈEC, Dražen CIGLENEÈKI

Povratak

AKTUALNO