hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Troje rumunjskih novinara oteto na ulici u Bagdadu

30.03.2005.

BUKUREŠT Troje rumunjskih novinara oteto je u Iraku, javila je juèer rumunjska televizija Prima TV. Izvjestiteljica i zamjenica urednika Prima TV Marie-Jeanne Ion, urednik dnevnog lista Romania Libera Eduard Ovidiu Ohanesian i kamerman Sorin Dumitru Miscoci, kako je priopæeno, oteti su prekjuèer na bagdadskim ulicama. Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je juèer da prouèava "informacije o moguæem nestanku" troje novinara koji rade za privatnu TV postaju Prima TV.

"Nakon obavijesti iz Prime TV o moguæem nestanku troje njezinih novinara u Iraku, ministarstvo i glavne službe informiranja u zemlji odredile su skupinu koja æe se baviti tim problemom", kaže se u priopæenju rumunjskog MVP-a, uz napomenu da su o svemu izviješteni rumunjski predsjednik i premijer Traian Basescu i Calin Tariceanu. Nestanak novinara dogodio se dan nakon iznenadnog posjeta Basescua rumunjskom kontingentu u sklopu meðunarodnih snaga Iraku, u kojem je 800 vojnika.

Englesko-amerièka koalicija posljednjih tjedana nailazila je na odbijanja saveznika za slanjem novih vojnika u Irak, no Bukurešt je postupio suprotno i najavio slanje još 100 vojnika. (H, zb)

Povratak

AKTUALNO