hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Obnovljena istraga u sluèaju POA - Puljiz

21.04.2005.

Dao sam nalog da Vijeæe za civilni nadzor tajnih službi istraži nove okolnosti u sluèaju Helene Puljiz  izjavio je za Veèernji list Ivan Jarnjak, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.
Te "nove okolnosti" iznesene su u posljednjem broju Globusa. Suprotno prijašnjim uvjeravanjima, tjednik otkriva da postoji cjelovita snimka saslušanja novinarke Helene Puljiz u zagrebaèkom centru POA-e, od 27. listopada 2004. A to znaèi da su prije šest mjeseci, kad se sluèaj rašèišæavao, mnogi lagali: od samoga Josipa Podbevšeka, bivšeg šefa POA-e, do ljudi iz državnog vrha. Tako se opet otvara stara, naoko apsolvirana afera, zbog koje je bivši šef tajne službe bio prisiljen na ostavku.

O Mesiæu usput
Transkript audiokazete sastoji se od 90 stranica. Dokazuje da POA-u nije zanimao predsjednik Mesiæ nego njegov tadašnji savjetnik Željko Bagiæ u sklopu akcije "Adria", usmjerene protiv jataèko-kriminalne mreže haaškog bjegunca Ante Gotovine. Mesiæ je spomenut usput, dok je Helena Puljiz tumaèila agentima da je, kao izvjestiteljica "Jutarnjeg lista", došla u sukob s Uredom predsjednika zbog njuškanja po financijskim izvorima njegove kampanje. POA je planirala razgovare s još nekoliko novinara koji su, prema pretpostavci, ponašto znali o komplotu Petraèa, Gotovine i Bagiæa. Saslušanje Helene Puljiz, podsjeæamo, izrodilo se u veliku politièku aferu potkraj 2004., uoèi predsjednièkih izbora. Podbevšek je optužen za maltretiranje i ucjenu novinarke u pokušaju da prikupi škakljive informacije o Mesiæevu privatnom životu. Skandal su rašèišæavala sva tijela mjerodavna za kontrolu špijunskih agencija. Kao poseban Podbevšekov krimen, konstatirano je da ispitivanje Helene Puljiz, suprotno pravilima službe, nije zabilježeno ni zapisnikom ni audiovrpcom.  Vijeæu za civilni nadzor tajnih službi sam je Podbevšek slagao da razgovor nije snimljen  kaže Vlatko Cvrtila, njegov tadašnji predsjednik.

Jarnjak nije znao
 Odgovorno tvrdim, nisam znao da snimka postoji  kaže takoðer Ivan Jarnjak, koji je "sluèaj Puljiz" prije pola godine okonèao javnom, gotovo ritualnom isprikom novinarki.Pošto je, eto, iskrsnuo transkript saslušanja, danas æe se moæi rekonstruirati što se doista dogaðalo u famoznoj POA-inoj sobi broj 16. No, pojavile su se nove zagonetke. Zašto je Podbevšek poricao audiozapis ako je doista rijeè o legitimnoj operaciji? Zašto potkraj 2004. nitko nije ispitao tehnièare u Gruškoj ulici koji su morali znati da su snimali novinarku i agente? I treæe: kako je moguæe da je postojanje snimke poznato Karamarku, sadašnjem šefu POA-e, a nije, tobože, poznato njegovim nadreðenima iz državnog vrha?

Povratak

AKTUALNO