hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Murdoch osvaja Rusiju

10.05.2005.

Medijski magnat Rupert Murdoch zatražio je od Europske banke za obnovu i razvoj više od 100 milijuna dolara za širenje poslovanja u Rusiji, objavio je u ponedjeljak The Financial Times. Australsko-amerièki biznismen koji u svome vlasništvu ima neke od najutjecajnijih britanskih listova poput The Timesa, The Sunday Timesa ili tabloida The Suna, traži sredstva za financiranje nekoliko preuzimanja koje bi trebala obaviti tvrtka News Outdoor Russia.
"MedijskiKao najveæa inozemna tvrtka za oglašavanje u Rusiji, News Outdoor Russia skok je na tržištu oglašavanja u toj zemlji u posljednje vrijeme napravila elektronskim jumbo plakatima. Kako sama oglašava na svojim web stranicama, News Outdoor Russia nudi oglasni prostor na atraktivnim lokacijama i na najveæim elektronskim jumbo plakatima u Europi dimenzija 16.8x12.8 metara. U Upravnom odboru Europske banke za obnovu i razvoj kazali su Financial Timesu kako æe iduæeg tjedna razmotriti davanje kredita Rupertu Murdochu u visini od 130 milijuna dolara. Prema materijalima EBRD-a, "kredit bi bio namijenjen olakšavanju stvaranja proregionalne inozemne reklamne mreže koja æe pokrivati nekoliko bivših sovjetskih republika kupnjom više lokalnih inozemnih operatera".
Murdochov naèin ulaska za golemo tržiše bivšega Sovjetskog Saveza poklapa se s njegovim izjavama iz travnja ove godine kada je za rusku agenciju RIA Novosti izjavljivao kako novine gube oglašivaèku utrku s Internetom i elektronskim medijima.
Prve studije koje je tvrtka News Outdoor Russia napravila u Moskvi govore kako je pored golemog ekrana s elektronskim jumbo plakatom na predjelu Novi Arbat u tjedan dana prošlo 483.000 automobila te 1715 vozila javnog prijevoza. Ista raèunica govori kako je pored ekrana ujedno prošlo oko milijun putnika ili pješaka. Murdoch, èiji engleski tabloid The Sun ima nakladu oko tri milijuna primjeraka, oèito je našao nove raèunice medijskog uspjeha, držeæi novinski sektor previše riziènim.

Povratak

AKTUALNO