hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Rasprava o Pravilnicima za novinarske nagrade HND

01.06.2005.

Na temelju zakljuèaka Središnjeg odbora HND molimo èlanove da što prije na mail adresu pravilnici@hnd.hr pošalju primjedbe na sadašnje pravilnike odnosno prijedloge za nove.
Molimo èlanstvo da se prilikom slanja primjedbi posluže slijedeæim natuknicama – pitanjima:
Kako biste dodatno precizirali kriterije za dodjelu novinarskih nagrada HND?
Smatrate li da je prevelik broj nagrada odnosno kategorija?
Treba li uvesti nova imena uglednih novinara za nagrade u pojedinim kategorijama?
Smatrate li da cjelokupno èlanstvo, osim za novinara godine, može odluèivati glasovanjem i o nagradi za životno djelo te o nagradi za unapreðenje novinarskoga izraza?

Priložene natuknice nisu, dakako, ogranièavajuæe. Primjedbe se oèekuju u najširem rasponu predmetne problematike. Rasprava je otvorena do 5. srpnja, a primaju se i primjedbe poslane obiènom poštom na adresu HND, Zagreb, Perkovèeva 2/1.


SADAŠNJI PRAVILNICI O NAGRADAMA:

Temeljem èlanka 38, 56 i 57 Statuta Hrvatskoga novinarskog društva Središnji odbor HND na sjednici održanoj 27. ožujka 2003. godine donosi

Pravilnik o novinarskim nagradama
   Hrvatskoga novinarskog društva

Nagrade HND su slijedeæe:

- nagrada za životno djelo: Otokar Keršovani
- nagrada Novinar godine
- nagrada za najzapaženije novinarsko ostvarenje Marija Juriæ-Zagorka
- nagrada za unapreðenje novinarskog izraza
- nagrada za snimateljski rad Žarko Kaiæ
- nagrada za fotoreporterski rad Nikša Antonini

1. Nagrade Hrvatskog novinarskog društva dodjeljuje se za najbolje radove objavljene u kalendarskoj godini u kojoj se na kraju godine natjeèaj raspisuje
( razdoblje od 1. sijeènja do 31. prosinca).

2. Natjeèaj za novinarske nagrade HND-a raspisuje Izvršni odbor HND kraja prosinca godine za koje se nagrade dodjeljuju, a otvoren je do kraja veljaèe slijedeæe godine.

3 Autore za nagradu HND-a mogu predlagati svi pojedinci, svi ogranci, redakcije, - èlanovi HND-a , te ocjenjivaèke skupine, Izvršni odbor HND i sami autori.

4. Prijedlozi se šalju na adresu Hrvatskog novinarskog društva zakljuèno do kraja veljaèe. Uz pismeni prijedlog valja priložiti i fotokopije kandidiranih tekstova
odnosno audio ili video-kasete nominiranih emisija.

5. Za nagrade koje vrednuju ukupnu razinu redovite autorske rubrike (kolumne ili emisije i slièno) dovoljno je priložiti kopije tri teksta/emisije.

6. Ocjenjivaèke skupine za godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva - za
tiskane medije, za radio i za televiziju imenuje Izvršni odbor HND.

7. Odluke o novinarskim nagradama donose tri ocjenjivaèke skupine. U bilo kojoj kategoriji nagrada se može i ne dodijeliti u sluèaju da ocjenjivaèka skupina smatra da nijedan predloženi rad u pojedinoj kategoriji ne zadovoljava kriterije nagrade.

8. Odluku o nagradi za životno djelo Otokar Keršovani na temelju prispjelih obrazloženih prijedloga donosi ocjenjivaèki odbor, kojeg èine sve tri ocjenjivaèke skupine i to na temelju posebnih Pravila (kriterija). Ocjenjivaèki odbor na sjednici donosi odluke o nagradama veæinom glasova.

9. Odluka o nagradi Novinar godine donosi se na temelju glasovanja èlanova HND
prema posebnom Pravilniku o nominacijama i glasovanju.

10. Novinarske nagrade sastoje se od samostojeæe plakete s likom osobe èije ime
nose. Nagradi za životno djelo i Novinar godine pripada i novèani iznos.
Utvrðuju se kategorije pojedinaènih, ravnopravnih novinarskih nagrada u
tiskovnom i elektronskom mediju - novine, agencije, radio, televizija, internet portali:

11. Godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva uruèuju se dobitnicima
na posebnoj sveèanosti Hrvatskog novinarskog društva, a u povodu Dana slobode novinarstva 3. svibnja.

12. Novinarska nagrada ne može se dodijeliti novinaru koji je prekršio Kodeks èasti HND.

13. Središnji odbor može poništiti odluke ocjenjivaèkih odbora i skupina ako se ustvrdi da nisu poštovane odredbe ovog pravilnika.

Kategorije nagrada:

Nagrade u svim kategorijama mogu se dodjeljivati novinarima iz svih medija (novine, agencije, radio, televizija, internet portali).

1. Vijest
Kategorija za posebno znaèajnu pojedinaènu vijest objavljenu u "izbornoj godini". Nagrada vrednuje ekskluzivnost i važnost objavljene vijesti. Nagrada se ravnopravno dodjeljuje novinarima iz svih medija (novine, agencije, radio i televizija).

2. Reportaža
U kategoriji za najbolju reportažu vrednuje se zanimljivost teme i osobitost stila reprezentacije.

3. Intervju / razgovor
Ovo je nagrada za najbolji interview, a temeljni kriterij za prosudbu su aktualnost odabira sugovornika, novinarska osobnost te temeljitost u prikazu intervjuiranoga.

4. Komentar/kolumna
U ovu kategoriju ulaze pojedinaèni komentari bilo da je rijeè o tekstu objavljenom u autorskoj kolumni ili pak o komentaru objavljenom izvan redovne rubrike. Nagraðuje se odabir teme, razina novinarskog iskaza i, temeljitost u obradi tema i -u sluèaju redovite kolumne -.njezino ukupno znaèenje u godini naznaèenoj u natjeèaju.

5. Istraživaèko novinarstvo
Nagrada vrednuje pojedinaèni tekst ili pak seriju napisa iz kategorije istraživaèkog novinarstva. Temeljni kriterij za prosudbu teksta/tekstova je ekskluzivnost, složenost teme i zahtjevanost prikupljanja podataka, temeljitost u istraživanju te znaèaj objelodanjena teksta.

6. Najbolje ureðena rubrika - emisija
Nagrada se dodjeljuje za zapažen urednièki rad za raspisano razdoblje u sva tri medija. Nagrada vrednuje osebujnost ureðivaèkog koncepta, temeljitost u pokrivanju odabranih tema te ukupnu kvalitetu objavljenih tekstova ili priloga. Nagradu prima neposredni urednik redovne novinske rubrike, radijske i televizijske emisije. (Ukoliko je rijeè u nagraðenom radu i o posebno izraženom autorskom udjelu jednog novinara, primjerice kada je posrijedi feljton, feature, crtica - tada i on takoðer dobiva nagradu za predmetni žanr. Dodjeljivanje reèenih nagrada nije meðusobno uvjetovano).
Kao i sve ostale kategorije ocjenjivaèi mogu i ne dodijeliti nagradu, ako zakljuèe da nema dovoljno vrijednih predloženih radova.

7. Karikatura, ilustracija, foto-montaža
Kategorija za najbolju karikaturu, ilustraciju i foto-montažu. Nagrada
vrednuje originalnost, vizualnu kvalitetu rada bez obzira je li rijeè o samostalnom prilogu ili pak o dijelu složenije teme. Nagradu prima autor karikature ili ilustracije odnosno foto-montaže.

8. Nagrada za unapreðenje novinarskog izraza
Nagrada se dodjeljuje za izrazito stilsko i tematsko unapreðivanje novinarskog izraza u radovima objavljivanim u dužem razdoblju.

9. Snimateljski prilog Žarko Kaiæ
Nagrada vrednuje najbolji prilog televizijskog snimatelja bez obzira je li rijeè o potpuno samostalnom prilogu ili o dijelu televizijske emisije. Nagrada vrednuje ekskluzivnost te temeljitost u prikazu teme.

10. Novinska fotografija Nikša Antonini
Nagrada vrednuje najbolju objavljenu novinsku fotografiju bez obzira je li posrijedi "samostalan prilog" (fotografija, primjerice, objavljena kao foto-vijest) ili pak o dijelu složenije teme (reportaže). Nagrada vrednuje ekskluzivnost te temeljitost u prikazu teme.

Predsjednik HND     

Dragutin Luèiæ     

 

 
Temeljem èlanka 38, 56 i 57 Statuta Hrvatskog novinarskog društva Središnji odbor HND na sjednici održanoj 27. ožujka 2003. godine donosi 

 


   PRAVILNIK O DODJELI NAGRADE HND
   NOVINAR GODINE


1. Nagrada se dodjeljuje onim èlanovima Hrvatskog novinarskog društva koji su u godini koja se ocjenjuje pisanjem ili radio i TV - emisijama unijeli u novinarstvo novi duh i senzibilitet, nove teme i pristupe, ujedno stvarajuæi novu publiku i nove žanrovske odrednice.

2. Ocjenjivaèki odbor, koji èine èlanovi svih ocjenjivaèkih skupina (za pisano novinarstvo, radio i TV - produkciju, agencije i internet portale) pri odluèivanju o kandidatima za nagradu mora uzeti u obzir slijedeæe odrednice.

3. Ocjenjivaèki odbor predlaže izmeðu pristiglih kandidatura najmanje dva, a najviše èetiri imena. Ocjenjivaèki odbor može procijeniti da ni jedan kandidat ne udovoljava kriterijima pa se te godine nagrada neæe ni dodijeliti.

4. Konaènu odluku o dobitniku nagrade donose svi èlanovi Hrvatskog novinarskog društva, s tim da pravo glasa imaju redovni, pripravni i pridruženi èlanovi. Glasuje se tajno nakon što imena kandidata budu objavljena javno, a svaki èlan Društva na kuænu adresu dobije glasovnicu koju mora vratiti u roku od 30 dana. Vrijedi samo onaj listiæ na kojem je zaokruženo samo jedno ime. Nagrada se dodjeljuje kandidatu koji je dobio najviše glasova. U sluèaju da dva kandidata dobiju isti broj glasova dodijelit æe se dvije ravnopravne nagrade.

5. Da bi nagrada bila dodijeljena u glasovanju mora sudjelovati najmanje 20%
èlanova HND.
Iznimno nagrada se dodjeljuje i ako je odaziv manji, a jedan od kandidata dobije
najmanje 10% glasova svih èlanova HND.

6. Pristigle glasovnice bit æe deponirane u odabranom odvjetnièkom uredu koji æe
ujedno procijeniti je li glasovanje bilo regularno.

7. Dobitniku nagrade pripada novèani iznos od 5.000 kuna.


Predsjednik HND     

Dragutin Luèiæ     

 


  Kriteriji i postupak za dodjelu nagrade HND
Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani


1. Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodjeljuje se redovnom èlanu HND, osobi koja je u svom najmanje 30-godišnjem radu:
- djelovala u novinarstvu tako da je iskljuèivo novinarskim radom u javnosti stekla neosporan profesionalni i osobni visoki ugled
- da je u medijima u kojima je radila uvijek promicala visoke etièke standarde
- da je uvijek radila na boljitku novinarske profesije
- da nije nikada prekršila Kodeks èasti hrvatskih novinara

2. Ocjenjivaèki odbor, što ga èine sve tri ocjenjivaèke skupine, na temelju prispjelih prijedloga utvrðuje da li predloženi kandidati ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom o novinarskim nagradama i posebice istaknutim kriterijima.

3. Temeljem obrazloženja uz prijedloge za nagradu i procjene Ocjenjivaèki
odbor donosi odluku o dodjeli nagrade. Odluka se donosi dvotreæinskom veæinom glasova ocjenjivaèkog odbora.

4. Ako ni jedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova, u drugom krugu glasuje se izmeðu dva kandidata s najveæim brojem glasova iz prvog kruga.

5. Izvršni odbor može poništiti odluku ocjenjivaèkog odbora, ako se utvrdi da nisu poštovane sve odredbe Pravilnika i ovih kriterija.

6. Dobitniku nagrade pripada novèani iznos od 15.000,00 kn.

 

Na temelju èlanka 36 Statuta Hrvatskog novinarskog društva, a u svezi sa èlanovima 56 i 58, Središnji odbor HND na sjednici održanoj 29. ožujka 2000. godine donosi  

P r a v i l n i k
o dodjeli priznanja zaslužnim novinarima
Milan Grloviæ


Èlanak 1
Priznanje Milan Grloviæ dodjeljuje se zaslužnim novinarima, èlanovima HND za dugogodišnji rad i znaèajni doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jaèanju medijskih sloboda; novinarima koji su se istakli u radu i aktivnostima HND – Skupštini i njenim tijelima, organima, zborovima i drugim oblicima novinarskog udruživanja.

Èlanak 2
Odluku o dodjeli Priznanje HND Milan Grloviæ donosi Središnji odbor HND na prijedlog ogranaka, zborova, županijskih vijeæa i drugih tijela Hrvatskoga novinarskog društva.
Predlagaèi su dužni uz prijedlog priložiti precizno obrazloženje.

Èlanak 3
Priznanje se sastoji od srebrnjaka s likom Milana Grloviæa, na aversu je lik Novinarskog doma.

Èlanak 4
Postupak predlaganja, ocjenjivanja i dodjele Priznanja provodi se u istim rokovima kao postupak za dodjelu novinarskih nagrada.

Èlanak 5
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.


Predsjedatelj Središnjeg odbora

Oliver Dražiæ

 

Povratak

AKTUALNO