hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Apel HND-u: Hrvatski mediji krše UN-ovu konvenciju o pravima djeteta

29.07.2005.

ZAGREB - Mediji su dali veliki doprinos razotkrivanju brojnih sluèajeva nasilja nad djecom, ali su u više navrata prekršili zakone kojima se štiti njihova privatnost i intima, stoji u apelu "Zaštita prava, interesa i dobrobiti djece prilikom medijskog izvješæivanja javnosti", koji su prošlog tjedna Hrvatskom novinarskom društvu (HND) zajednièki uputile potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikoliæ i pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijeviæ Vrsaljko.

Istodobno je na adresu HND-a stigao i Obvezatni naputak o postupanju u predmetima kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika - zaštita privatnosti maloljetnih ošteæenika, koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajiæ.

Bajiæ istièe da je UN-ov Odbor za prava djeteta ustanovio da hrvatski mediji ne poštuju Konvenciju o pravima djeteta, odnosno Odbor je hrvatskom izaslanstvu pri UN "izrazio zabrinutost" zbog medijskog kršenja "prava djeteta na privatnost".

U naputku se podsjeæa da èlanak 16. Konvencije, kao i hrvatsko zakonodavstvo, štite dijete od miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili dopisivanje, te njegovu èast i ugled.

Štoviše, u komentaru Zakona o sudovima za mladež pravni struènjaci Franjo Hirjan i Mladen Singer kažu da je u postupku pred maloljetnièkim sudovima zabranjeno ne samo objavljivanje imena maloljetnika, nego i podataka na osnovu kojih bi se maloljetnika moglo identificirati.

Predsjednica Vijeæa èasti HND-a Gordana Grbiæ izjavila je da pojedini novinari koji pišu o maloljetnicima sustavno krše Zakon o medijima i Kodeks èasti HND-a.

Mišljenja je da dio novinara takve profesionalne pogreške èini voðen senzacionalizmom, a dio iz neznanja. Podsjetila da je izdavaèka agencija HND-a PressData 2003., uz pomoæ kanadske vlade i organizacije IREX, tiskala vodiè za novinare Melanije Grgiæ "Djeca i mladež u kaznenom postupku".

Naputak Državnog odvjetništva uslijedio je nakon što je UN-ov Odbor za prava djeteta preporuèio Hrvatskoj da "poduzme potrebne mjere kako bi osigurala da mediji u potpunosti poštuju pravo privatnosti djeteta", a iz njega slijedi da bi se nesavjesni novinari i mediji uskoro mogli naæi na meti policije i sudova.

Jadranka Kosor, Dorica Nikoliæ i Ljubica Matijeviæ Vrsaljko istaknule su važnost medija u promicanju prava djeteta, izvješæivanju javnosti o kršenju prava djece te podizanju svijesti o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece, ali zahtijevaju da se zaštita privatnosti i intime djece i mladeži uskladi s pravom javnosti na informaciju.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO