hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Mosor je zakon!

06.10.2005.

piše Antonela MARUŠIÆ
snimio Milivoj KEBER

"MosorPremda je promocijom knjige sjeæanja poznatog splitskog i, s ponosom æemo reæi, našeg novinara Milorada Bibiæa Mosora Zakon Pjace - splitske šezdesete u šezdeset slika, uprilièenom u zagrebaèkom klubu Gjuro, organizatorima zacijelo bila nakana predstaviti je kontinentalcima, prvorazredan društveni dogaðaj u metropoli je okupio - impresivan broj Spliæana!
Na veselo druženje i guštanje uz glazbu šezdesetih, u Gjuru se, dakle, slila rijeka splitskih novinara, pisaca i Mosorovih prijatelja, kojima, ni pljuskovima usprkos, ni najmanje nije bilo teško potegnuti iz Splita kako bi stigli podržati zagrebaèku promociju literarnog prvijenca.
O knjizi su, na nadasve duhovit naèin, govorili novinar i publicist Inoslav Bešker, ugledni karikaturist Davor Štambuk, novinar i književnik Ivica Ivaniševiæ, izdavaè knjige Seid Serdareviæ, i sam autor, dakako.
Govornici su se, dakle, u bazama doslovce nadmetali, uz oduševljeno pljeskanje okupljenog publikuma.
Inoslav Bešker bio je meðu rijetkima koji je smogao malo ozbiljnosti, ne bi li s nekoliko rijeèi okarakterizirao knjigu, te je ustvrdio: "Rijeè je o jednoj od najljepših knjiga o odrastanju, isprièanih na ovim prostorima. U svojoj se knjizi Mosor na nostalgièan naèin prisjeæa pop kulture kada je bila mlada: prvih "Stojkovespi, navijaèa, prvih odlazaka na plesove u disko klubove. Od prijatelja, preko poznatih osoba, od osnovne škole do gimnazije, od rodne Tršæanske ulice, preko Rive, do Pjace, od NK Split do Hajduka, od Mornara do Ðurðice Bjedov, Bibiæ je isprièao intimnu, vlastitu, a opet univerzalnu prièu u èast svome rodnom gradu i njegovim generacijama...".
Upitan kakvu životnu filozofiju propagira njegov Zakon Pjace, Mosor nam odgovara: "To je prièa o jednom lipom i, za mene, neprežaljenom vrimenu. Vrime u kojem sam ja bija mlad u Splitu i današnje vrime - jedno s drugim nemaju nikakve veze! Naš grad je izgubija šug, to više nije misto zajebancije, smija, sitnih podvala, optimizma. Cila naša mladost se, u ono doba, od 7 do 9 ipo slivala na Pjacu. Svak je svakoga vidija tamo, tu su se rodila sva prijateljstva i brakovi...".
Mosor nam kazuje kako, nakon svog literarnog debija, ne planira na velika vrata uæi u svijet pisaca:
"Ja sam novinar i ništa drugo. To volin radit, to æu i ostat!".

   

ANTE TOMIÆ:
Nadam se da æe Mosor nastaviti kao pisac

"Pero"Mosor je oduvijek bio senzacionalan sportski autor i ja sam bio meðu onima koji su neke od ovih tekstova proèitali u obliku feljtona u ’Slobodnoj Dalmaciji’. Skroz sam se ’zalijepio’ za taj tekst, odmah sam mu telefonirao i rekao mu da to mora biti knjiga, pa tako imam i neke sitne zasluge za objavljivanje ovog djela. Nadam se da æe nastavit dalje kao pisac, bila bi prava šteta da ostane samo novinar."

BORIS MUTIÆ:
Ovo ne bih propustio ni za što na svijetu

"Mosora znam još otkad je bio košarkaški sudac, a ja komentator. Uvijek smo se sretali na utakmicama i uvijek je on bio taj za kojeg sam znao da æe mi svaki detalj i sitnicu iskreno isprièati. On je jedan od ljudi iz mog svijeta u kojeg imam bezgranièno ljudsko i profesionalno povjerenje. Ne znam što mi se danas moralo dogoditi, a da ne doðem na ovu promociju. Ne bih je propustio ni za što na svijetu!"

LEPA SMOJE Splitski smo fanatici

"Mosor je jedan izuzetno dobar, pošten i duhovit èovik. Iako sam ga kasno upoznala, mogu reæ da me odmah - bacija s nogu! I ja, iako san po ocu vlajna, fanatik sam poput njega u ljubavi prema Splitu, koji je za mene - centar svita!"

Povratak

AKTUALNO