hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Joviæ: Èasni sude, ne osjeæam se krivim

15.10.2005.


"Josip SPLIT ­ Novinar »Slobodne Dalmacije« Josip Joviæ juèer se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv po jedinoj toèki optužnice koja ga tereti za nepoštivanje suda.
    – Èasni sude ne osjeæam se krivim, rekao je Joviæ nakon što mu je sudac Alphonse Orie proèitao jedinu toèku optužnice. Sudac je kazao da Joviæu neæe biti odreðen pritvor te da se nakon izjašnjavanja o krivnji može vratiti u Hrvatsku.
    Joviæ je juèer ujutrO prvim zrakoplovom poletio iz Resnika za Nizozemsku. Okupljenim novinarima nekoliko minuta prije polijetanja rekao je da ne zna kako æe izgledati suðenje.
    – Održat æe se prvo roèište na kojem se trebam oèitovati na optužnicu. Reæi æu da nisam kriv. Dobili smo naputak da uzmemo povratnu kartu, tako da ne oèekujem više nikakva neugodna iznenaðenja, do sada ih je bilo previše, iznio je svoja oèekivanja Joviæ. Pred haškim tribunalom s Joviæem se pojavio njegov odvjetnik Vjekoslav Krsnik koji mu se pridružio u Zagrebu. Podsjeæamo, Joviæa je Haag teretio da je unatoè upozorenjima kao glavni urednik Slobodne Dalmacije u studenom 2000. objavio identitet i iskaz zaštiæenog svjedoka sa suðenja Tihomiru Blaškiæu 1998., èime je »svjesno i hotimice ometao provoðenje pravde... te izravno prekršio sudski nalog od 1. prosinca 2000. godine«.

Povratak

AKTUALNO