hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Zbog »Latinice« snositi odgovornost

15.12.2005.

ZAGREB - Rasprava o radu i poslovanju HRT-a za prošlu godinu i u srijedu je u Saboru protekla u izuzetno polemiènom tonu. S jedne su strane zastupnici vladajuæe koalicije i HSP-a tvrdili da HTV ili ignorira sve teme od nacionalne važnosti ili ih predstavlja u najcrnjem svjetlu, te su posebice izdvajali njezin »skandalozan i uvredljiv« odnos prema bližoj hrvatskoj prošlosti, Domovinskom ratu i braniteljima.
Tražili su da HTV-ovo vodstvo »odstrani neistinito, neobjektivno i pristrano novinarstvo poput najnovije "Latinice"«, da se za »uporno laganje« hrvatskoj javnosti snosi konkretna odgovornost te da se promijeni »nakaradni« Zakon o HRT-u. Oporba je na to uzvraæala tvrdnjama da HDZ »juriša« na nacionalnu televiziju jer je želi »porobiti i pretvoriti u svoj bilten«, da najavljuje »sjeèu glava kako bi prije izbora imao svoju televiziju«, da želi smijeniti ravnatelja Mirka Galiæa i na njegovo mjesto »instalirati« Miroslava Škoru...
Nakon tri sata meðusobnog optuživanja, SDP-ovi zastupnici najavili su da više neæe sudjelovati, kako je rekla Milanka Opaèiæ, »u hajci i sotoniziranju HTV-a s jedinim ciljem - da se sruši njegovo vodstvo«. Pridružili su im se HSS-ovci i HNS-ovci, poruèujuæi suprotnoj strani da æe snositi »i meðunarodne posljedice zbog nasrtaja na slobodu novinarstva«.
Vladajuæi su to popratili komentarom da se »neke opcije u Saboru nisu makle od 1945., pa svaku kritiku shvaæaju kao sjeèu glava i urotu, prijeteæi nam vanjskim prijateljima, kao do juèer unutarnjim neprijateljima«.
Marija Bajt je u ime HDZ-a apelirala da se raspravlja u tolerantnom tonu, odbacujuæi »insinuacije da je rijeè o hajci«. »Ne želi HDZ preuzeti televiziju, nego želimo da visoka razina slobode na HTV-u bude praæena visokom razinom novinarske i urednièke profesionalnosti«, kazala je.
U zakljuènoj rijeèi èelnik Vijeæa HRT-a Zdenko Ljevak kazao je da æe Vijeæe u èetvrtak tražiti da se o tvrdnjama iznesenima u Saboru oèituju èelnici HRT-a.
Poèetak zasjedanja obilježila je muèna rasprava u povodu smrti hrvatskog branitelja Ivana Bukovca koji se ubio u ponedjeljak naveèer nakon emitiranja »Latinice«. U javnosti su se, naime, pojavile informacije da je Bukovac, prije nego što je digao ruku na sebe, navodno rekao obitelji da »tako nešto ne može više gledati«.
Pravaš Pero Kovaèeviæ je, citirajuæi dnevne novine, rekao kako su cijeli utorak s HTV-a zvali Bukovèevu kæer, inaèe HTV-ovu zaposlenicu, ne bi li opovrgla tvrdnje da joj se otac ubio zbog »Latinice«. »Ako je to toèno, to je ucjena, pa se o tom kaznenom djelu treba izjasniti i Državno odvjetništvo«, zatražio je. Reagirao je Mirko Galiæ, rekavši kako je »u Saboru u utorak naveèer najprije reèeno da smo izravno odgovorni za smrt nesretnog branitelja, a potom je iskonstruirana i prièa da je HTV izveo pritisak na njegovu kæer da dade lažni iskaz o oèevoj smrti«. »Prièekajmo da se obavi pokop, a onda neka se sve ispita. Ako se utvrdi moja ili odgovornost mojih suradnika, spremni smo i o tome razgovarati«, kazao je.
Žestoko su mu odgovorili Josip Ðakiæ i Miomir Žužul iz HDZ-a, rekavši da »grubo insinuira, jer se u Saboru o smrti branitelja nije ni razgovaralo, a kamoli da je HDZ njegovo samoubojstvo zlorabio u politièke svrhe - upravo suprotno, HDZ je tražio da se o tom nesretnom dogaðaju ne razgovara u sklopu rasprave o HRT-u.
Svi klubovi koji su sudjelovali u raspravi podržali su prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju kojim bi pirotehnièari dobili beneficirani radni staž.
Odbor za ljudska prava pozvao je Vladu da u suradnji sa zainteresiranim udrugama pripremi zakon o zaštiti spomen-podruèja Golog otoka.

Ivka Baèiæ
Marijan Lipovac

Povratak

AKTUALNO