hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Na meti uvreda

10.02.2006.

Novinarima Hrvatske rijeèi iz Subotice, jedinoga tjednika na hrvatskome jeziku u Srbiji, krajem prošlog tjedna nepoznata je osoba telefonski prijetila. Razgovarali smo sa Zvonimirom Perušiæem, direktorom i glavnim urednikom Hrvatske rijeèi, koji nam je isprièao što se dogodilo:
»U èetvrtak 2. veljaèe prije podne anonimni muškarac èetiri je puta nazvao telefonom, prijetio likvidacijom službenicama redakcije koje su se javile na telefon i vrijeðao ih na nacionalnoj osnovi. Nazivao ih je ustašama i zahtijevao da novinari prestanu pisati za Hrvatsku rijeè.
Isti se glas javio i sutradan, dao je novinarima i djelatnicima Hrvatske rijeèi rok od tri minute da napuste prostorije, jer je, kako je rekao, postavio bombu u zgradu.«
Nakon toga telefonskih poziva više nije bilo. Policija je obaviještena o prijetnjama te uzela izjave, ali do sada, kako kaže Perušiæ, nema obavijesti o rezultatima istrage i poèinitelju. To nije prvi put da se prijeti novinarima Hrvatskoj rijeèi. Naime, prije dvije godine im je telefonski reèeno da æe svima biti život ugrožen ako tjednik nastavi izlaziti.
I tada je policija takoðer obaviještena i poslana je policijska zaštita prostorija uredništva 24 sata dnevno mjesec dana. Ni o tadašnjem poèinitelju nema nikakvih informacija.
Pitali smo Zvonimira Perušiæa kako objašnjava te prijetnje i je li možda u sadržaju Hrvatske rijeèi toga tjedna moglo biti nešto što bi ih isprovociralo.
Perušiæ otklanja takvu moguænost i kaže da povod za incident sasvim sigurno nije u pisanju Hrvatske rijeèi, jer »ono što objavljujemo apsolutno nije na liniji bilo kakva izazivanja incidentnih situacija«.
Buduæi da je, prema njegovim rijeèima, Hrvatska rijeè najeksponiranija i najorganiziranija hrvatska institucija u Srbiji, razlog za takve prijetnje može biti ili unošenje zebnje meðu njene djelatnike ili se radi tek o želji nekih pojedinaca da se nekažnjeno iživljavaju. Ako je bila namjera prestrašiti redakciju Hrvatske rijeèi, u tome se nije uspjelo.
Normalno se radi, Zvonimir Perušiæ kaže da nisu ustrašeni, ali bi voljeli da policija ovoga puta obavi svoj posao. Jer ipak, nije ugodno kada vam se prijeti i kada ste meta najvulgarnijih uvreda.
Barbara Matejèiæ

Povratak

AKTUALNO