hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Politièari mi govore: »To si mogao i oèekivati«

18.02.2006.

Razgovarao Boris PAVELIÆ

"Nije Dva dana nakon napada na glavnog urednika tjednika »Makarska kronika« Anðelka Ercega, napadnuti sumnja u dobru volju policije i pravosuða da pravedno kazni poèinitelja, ali i u njihovu sposobnost da uopæe shvate ozbiljnost ušutkavanja medija.
    – Policija nije radila kako je trebala. Podnijela je prekršajnu prijavu za remeæenje javnog reda i mira, i za njih je stvar gotova.
    Brutalni napad na novinara tretiraju kao kavansku tuènjavu?
    – Kao da je Predrag Trutin napao Anðelka Ercega, a ne glavnog urednika novina. Da kaznenu prijavu nisam podnio sam, policija to ne bi uèinila. Državno odvjetništvo uvjerava me da bi je ono podnijelo, i mogu im vjerovati. Ali je èinjenica da napad nije tretiran prema odredbama Kaznenog zakona za napad na službene i odgovorne osobe, premda mi je državno odvjetništvo potvrdilo da je to moguæe. Sat nakon napada, dok sam davao iskaz policiji, doznao sam da je napadaè veæ u istom lokalu u kojem me napao, premda mi je policija rekla da æe zbog pijanstva cijelu noæ biti zadržan u postaji. Kasnije je u zapisnik ušlo da je imao samo 0,5 promila alkohola u krvi. Na izlazu iz policije cinièno mi se smijao i mahao. Iz svega toga je jasno da policija ovo ne smatra napadom na slobodu medija, nego obiènom kavanskom prepirkom. Bit æe žalosno prihvatimo li nasilje kao normalno. A strahujem da veæ jesmo, jer se nije oglasila nijedna službena instanca u Makarskoj. Štoviše, od politièara sam najèešæe èuo: »Pa to si mogao i oèekivati«.
   
   
Trutin – kao da je i sad sudac


    Kako se na roèištu ponijela sutkinja Prekršajnog suda Marija Mihaljeviæ?
    – Bojim se da je bivši sudac Trutin tretiran kao da je i sad sudac. Zamjeram joj da je napadaèu dopustila da ustane, priðe mi i kaže: »Gospoðo sudac, dopustite da pregledam uho Anðelka Ercega i tu takozvanu posjekotinu«. Dopustila je, ali ja nisam, nego sam ustao i krenuo van iz sudnice. Ne mogu dopustiti da me pregledava onaj koji me juèer zvjerski mlatio.
    Kako je na to reagirala sutkinja?
    – U zapisnik je konstatirala da mu nisam dopustio to »pregledavanje«. Potom, kao olakotnu okolnost Trutinu upisala je da se vratio na mjesto napada i isprièao se vlasniku lokala. S druge strane, u zapisnik nije unijela da mi se napadaè podrugljivo smijao izlazeæi iz policije.
    Kako komentirate takvo ponašanje sutkinje?
    – Neæu ga komentirati, ali sam se neugodno osjeæao.
    Podnijeli ste kaznenu prijavu. Što je s njom?
    – Ne znam. Danas sam razgovarao s opæinskom državnom odvjetnicom u Makarskoj, i ona mi je rekla da postupak traje. Potvrdila mi je da se kazneni postupak
Ozbiljne lokalne teme u nacionalne medije
   
    Kako se ponijela javnost?
    – Novinari su reagirali korektno i brzo. Ali nacionalni mediji lokalnima bi više pomogli kada bi preuzimali uistinu važne lokalne teme, koje mogu izazvati posljedice poput ovoga napada, nego da preuzimaju atraktivne, ali objektivno manje važne teme. Svjestan sam da afere »striptizeta« ili »srpska trava«, koje je otvorila »Makarska kronika«, na prvi pogled mogu biti atraktivne, ali daleko je važniji, primjerice, prostorni plan Makarske. Posredno i za cijelu Hrvatsku.
mogao pokrenuti i po službenoj dužnosti, ali i kazala da je to sada manje važno. Nemam razloga sumnjati da postupak neæe iæi kako treba, ali kad promatram kako sve ide, ne mogu se oteti dojmu da je posrijedi neprepoznavanje posljedica brutalnog napada na slobodu medija.
   
   
Zaèuðena državna odvjetnica


    Nema reakcija na društveni kontekst koji omoguæuje mlaæenje novinara zbog kojeg se nitko naroèito ne uzrujava?
    – Toèno. Vijest je da je novinar izudaran, i ništa više.
    Bi li reakcija bila drukèija da je pretuèen urednik nekog nacionalnog tjednika?
    – Vijest bi možda bila na više stranica, ali se bojim da opet ne bismo bitno mijenjali odnose i trajno zaštitili novinare. Najbolji pokazatelj odnosa prema novinarima jest i postupak policije te razmišljanje državnog odvjetnika u ovome sluèaju: kada sam ih pitao bi li se postupak pokrenuo po službenoj dužnosti u sluèaju da je Trutin pretukao proèelnika gradskog poglavarstva, oni su mi to potvrdili.
    Držite da novinare treba štititi kao službene osobe?
    – Svakako. Kazneni zakon to veæ predviða, ali u praksi se to primjenjuje na politièare i suce, a ne i na novinare. Državna odvjetnica se zaèudila kad je saznala da je »Makarska kronika« pravna osoba, a njezin glavni urednik u pravnom smislu odgovorna službena osoba. Retorièki sam je pitao što misli da je »Makarska kronika«, udruga graðana

Povratak

AKTUALNO