hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva priopćenja

Napad na Kroniku

23.02.2006.

Prošle srijede oko 14.45 sati u makarskom restoranu Porat, bivši sudac Predrag Trutin, fizièki je napao Anðelka Ercega glavnog urednika Makarske kronike, nanijevši mu lakše tjelesne ozlijede, posjekotinu desnog uha i nekoliko hematoma.

Predrag Trutin, inaèe bivši sudac, a danas zaposlen kao pravnik u zagrebaèkom poduzeæu supruge kontroverznog zagrebaèkog poduzetnika Blaža Petroviæa priveden je na prekršajnu obradu nakon koje je veæ nakon petnaestak minuta pušten na slobodu, iako su djelatnici policije glavnom uredniku Makarske kronike odmah nakon incidenta u Portu izjavili kako æe Trutin zbog oèiglednog alkoholiziranog stanja, zbog sigurnosti ošteæenika, ostati u pritvoru do jutarnjih sati.
  Meðutim, što su potvrdili i vlasnici restorana, Trutin se nakon kratkog iskaza kojeg je dao u makarskoj policijskoj postaji vratio u restoran gdje je napao Ercega te s vlasnicima popio još jedno piæe. Tvrdnje policije da je iste veèeri nad Trutinom provedena i krim obrada, uslijed koje su mu oduzeti jedan pištolj i dvije puške, sutkinja na sutradan  održanom prvom roèištu nije spominjala.
  Naime, Predrag Trutin ujutro se pojavio na Prekršajnom sudu gdje su saslušana i tri svjedoka, ali sutkinja Marija Mihaljeviæ od policije do zakazane rasprave nije dobila medicinsku dokumentaciju o nanesenim ozljedama. Zbog nedolaska jednog svjedoka, konobara koji je za vrijeme incidenta Trutina pokušao odvojiti od žrtve, rasprava je odgoðena za èetvrtak 23. veljaèe.

 

Dossier Trutin

PROFESIONALNI PROFIL Kako je tekla profesionalna karijera Predraga Trutina, bivšeg suca Opæinskog suda u Makarskoj    

Trutin je za vrijeme svoje pravosudne karijere na neki naèin bio «prirodno» zaštiæen od medija, mada se, za razliku od drugih, oko toga nije previše trudio. Baš suprotno. Naime, za vrijeme dok je još uvijek «mirno» obavljao svoju sudaèku dužnost, Trutin se svojevoljno eksponirao na razlièite naèine i nije baš zazirao od pojavljivanja u javnosti. Jer i dok je radio kao sudac na makarskom Opæinskom sudu, a i danas kad više ne živi u Makarskoj, nije se odricao svojih starih navika

Nakon prošlotjednog incidenta u restoranu Porat, bivši sudac Predrag Trutin došao je u žižu medijske pažnje, a, iako se o njemu uvelike pisalo u vrijeme kada je afera «Olma» procurila u javnost, pa i nedavno kada je u medijima objavljeno nekoliko èlanaka o navodnoj povezanosti makarskog gradonaèelnika Siniše Srziæa i Blaža Petroviæa, u èijoj tvrtki Trutin danas radi kao pravnik, njegovom biografijom i profesionalnim profilom nitko se nikad nije ozbiljnije bavio.

Zapravo, kao i veæina njegovih kolega, Trutin je za vrijeme svoje pravosudne karijere na neki naèin bio «prirodno» zaštiæen od medija, mada se, za razliku od drugih, oko toga nije previše trudio. Baš suprotno. Naime, za vrijeme dok je još uvijek «mirno» obavljao svoju sudaèku dužnost, Trutin se svojevoljno eksponirao na razlièite naèine i nije baš zazirao od pojavljivanja u javnosti.

Marende i krneval

Jer i dok je radio kao sudac na makarskom Opæinskom sudu, a i danas kad više ne živi u Makarskoj, nije se odricao svojih starih navika. Tako ga se još uvijek èesto može vidjeti u jednoj od najpopularnijih makarskih gostionica «Ivo», inaèe poznatoj po živopisnim marendama koje traju satima, èesto poprimajuæi karakteristike manjih pireva.

    Graðani Makarske pamte ga i po njegovom angažmanu u Karnevalu gdje je, potpuno neoptereæen dužnošæu koju obavlja, jedne godine gradom defilirao prerušen u haaškog suca. Bez obzira koliko je to bilo upitno za èovjeka na njegovoj funkciji. Meðutim, njegovo eksponiranje potjeèe iskljuèivo iz vremena kada se mediji još nisu poèeli baviti njegovim profesionalnim djelovanjem na makarskom Opæinskom sudu.

    Jer, èim je u rujnu 2004., zajedno sa bivšim zamjenikom državnog odvjetnika Rafaelom Berošom i troje službenika zemljišno-knjižnog odjela kazneno prijavljen zbog sumnje u nezakonite radnje u sluèaju «Olma», Trutin je prekinuo bilo kakve kontakte s medijima. Baš u to vrijeme, Makarska kronika je Trutinu ponudila gostovanje u Galeriji likova što je on u telefonskom razgovoru oštro odbio, zalupivši nam slušalicu. Iako je do tada u nekoliko navrata bio spreman dati izjavu.

   Prvi put, to je bilo godinu dana ranije kada je provaljeno u njegov stan u ulici Ante Starèeviæa, kada je odluèno tvrdio da mu se tako nešto dogodilo po prvi put u sudaèkoj karijeri, te da je uvjeren kako to nema nikakve veze sa dužnošæu koju obavlja. Meðutim, o pravim razlozima provale u kojoj ništa nije otuðeno i danas se nagaða, buduæi okolnosti nikad nisu do kraja razjašnjenje, odnosno javnosti su ostale nepoznate.

    Nedugo nakon toga, Trutin je, pošto mu je ponuðena visoka funkcija u Ministarstvu pravosuða, još jednom javno progovorio za novine, da bi, kako se bližio kraj njegove pravosudne karijere, rastao i njegov animozitet prema medijima koji je na najgori moguæi naèin kulminirao prošlog tjedna.

Pravnik po ocu

     Predrag Trutin roðen je 1962. u Makarskoj, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga upisao gimnaziju u kojoj, kako kažu njegove školske kolege, nije ostavljao dojam da ga zanima pravo. Baš suprotno, puno veæi interes u to vrijeme je pokazivao za književnost i glumu, ali, kako kažu, presudio je utjecaj njegovog oca koji je, kao pisar u advokaturi Stipe Pavlinoviæa, želio da njegov sin nastavi u odvjetnièkim vodama. Tako je Trutin ipak upisao Pravni fakultet u Splitu, te se, s diplomom vratio u Makarsku i krajem osamdesetih poèeo raditi kao vježbenik u odvjetnièkom uredu Tajmira Nole, gdje je odradio praksu potrebnu za pravosudni ispit.

  Sa steèenim iskustvom otvara svoj odvjetnièki ured koji se u ono vrijeme nalazio na Marineti, u kojem je nekoliko godina radio s ocem Antom, a nakon nekog vremena preselit æe u nove prostore u palaèu Ivaniševiæ.

Iako je sredinom devedesetih, ne samo u Makarskoj nego i u Hrvatskoj bio prisutan trend odlazaka sudaca u odvjetnike, Trutin æe se odluèiti za suprotno.

   Naime, u lipnju 1996. nakon raspisanog natjeèaja, iako je samo nekoliko mjeseci prije dobio posao kao sudac Trgovaèkog suda u Zagrebu, Predrag Trutin, zaposlit æe se kao sudac na Opæinskom sudu u Makarskoj. Odbivši posao u Zagrebu, što njegove bivše kolege danas tumaèe èinjenicom da nije želio ostati «neki anonimni sudac u Zagrebu», zajedno sa Ivicom Šimundžom i Snježanom Budman imenovan je za suca makarskog Opæinskog suda. 

Nesuðeni predsjednik Suda

Naši izvori, naime, tvrde kako je Trutin u tome vidio šansu da zadovolji svoju ambiciju i postane predsjednik Opæinskog suda u Makarskoj. Jer baš tako se, kažu, ponašao od prvog trenutka. Kao buduæi predsjednik, obeæavajuæi mnogim strankama kako æe se mnoge stvari riješiti kada se to dogodi.

  Neki od njegovih bivših kolega, koji danas nikako ne žele govoriti pod svojim imenom, tvrde da je Trutin o tome èesto govorio u neformalnim razgovorima te da je to bila jedna od najveæih ambicija, iako njegov poèetni angažman nije bio u skladu s tim, buduæi je prvih nekoliko godina èesto bio na bolovanjima.

  U prilog tome, tvrde naši izvori, govori i èinjenica da se za istu funkciju kandidirao dva puta tijekom 2002., a, iako je prvi put dobio samo jedan glas od petnaest èlanova sudaèkog vijeæa Županijskog suda, Trutin se ipak za predsjednika Suda odluèio natjecati i drugi put. U isto vrijeme zapoèeo je i njegov razlaz s tadašnjom predsjednicom Suzanom Alaè, a o njihovom «sukobu» svjedoèe i službenici koji kažu kako se makarski sud zbog njihovih netrpeljivosti doslovno dijelio na dva klana. No, jednako tako oni spominju vrijeme «velike ljubavi», misleæi pritom na razdoblje kada su njih dvoje savršeno funkcionirali.

Meðutim, Alaè o tome nikad nije otvoreno govorila, a i nakon što je protiv Trutina pokrenut kazneni postupak, ostala je suzdržana.

Iako je napunio sedam godina pravosudne karijere, Trutinove kolege s kojima smo kontaktirali danas izbjegavaju davati bilo kave sudove o Trutinovom radu, a jedna od rijetkih, njegova bivša šefica, a danas odvjetnica Suzana Alaè, jedina je u novonastalim okolnostima pristala progovoriti javno, mada više nego suzdržano.

- Kroz mojih deset godina najmanje èetiri puta sam odlazila u Ministarstvo upozoravajuæi nadležne na organizacijsko-kadrovske poslove i sve probleme koji su se pojavili na sudu, ali sav taj trud ostao je bez rezultata. Problemi su se samo gomilali, a požar se gasi dok je mali. Sadašnje stanje u sudu pokazuje da je moje razrješenje bilo samo sebi svrha. Povukla sam se u odvjetnièku djelatnost, jer ne želim biti dio takvog sustava. Imala bih puno toga za reæi, ali na žalost, nikoga ne zanima prava istina, u što sam se imala prilike uvjeriti tijekom svog desetogodišnjeg mukotrpnog i napornog rada, rekla nam je bivša Trutinova šefica.

 

Šutnja bivših kolega

 

Meðutim, vjerojatno ponukani nedavnim incidentom, nakon kojeg se ispostavilo kako je Predrag Trutin posjedovao i legalnu dozvolu za oružje, neki od njegovih kolega s kojima smo kontaktirali upozorili su nas na èinjenicu kako nije sluèajno što je Trutin prvih nekoliko godina svoje karijere na makarskom sudu bio èesto na bolovanju, pravdajuæi to dijagnozom koja, tvrde naši izvori, upuæuje na teški psihièki poremeæaj koji se, doduše, u današnje vrijeme, uz redovito uzimanje tableta, može držati pod kontrolom.

Trutin nije èlan Hrvatske odvjetnièke komore

Buduæi je u nekim medijima proteklog tjedna Predrag Trutin predstavljen kao odvjetnik, kontaktirali smo Hrvatsku odvjetnièku komoru kako bismo saznali je li Trutin uistinu njihov èlan i ako jest, hoæe li se odvjetnièka komora oèitovati o incidentu kojeg je Trutin izazvao.

- Predrag Trutin nije èlan Hrvatske odvjetnièke komore. Iako je podnio zahtjev nikad nije upisan u imenik, potvrdila nam je službenica Hrvatske odvjetnièke komore, objasnivši kako informaciju o tome hoæe li ceh ograditi od Trutinovog incidenta možemo dobiti jedino od predsjednika. Na žalost, komentar predsjednika Ranka Pelicariæa nismo uspjeli dobiti buduæi je do zakljuèenja broja ostao nedostupan.

Povratak

AKTUALNO